CENZURA: Blokiran sajt BBC-a u Kini!

- BBC snažno osuđuje svaki pokušaj da se ograniči slobodan pristup vestima i informacijama i mi protestujemo kod kineskih vlasti. Ovo deluje kao namerna cenzura - saopštio je direktor grupe BBC vorld servis, Piter Horoks

  • 1

Cenzori Komunističke partije Kine blokirali su veb sajt BBC na engleskom jeziku, saopštila je danas ta medijska kuća, dok tenzije rastu u Hongkongu između demonstranata i policije.

- BBC snažno osuđuje svaki pokušaj da se ograniči slobodan pristup vestima i informacijama i mi protestujemo kod kineskih vlasti. Ovo deluje kao namerna cenzura - saopštio je direktor grupe BBC vorld servis, Piter Horoks.

Ne navodi se, međutim, šta bi moglo da bude povod za ovakav potez vlasti u Pekingu, koje su takođe blokirale veb sajtove Njujork tajmsa, Blumberga i BBC na kineskom jeziku, preneo je Rojters.

Upitan da li je sajt BBC blokiran, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei je rekao da u Kini postoji "puna Internet sloboda".

- U isto vreme kineska vlada upravlja Internetom u skladu sa zakonom - dodao je Lei.

Ovo nije prvi put da je veb sajt BBC blokiran u Kini. Sajt BBC bio je blokiran 2010. nekoliko dana, a ovaj događaj poklopio se sa ceremonijom dodele nagrade kineskom disisentu Liju Sijabou. Prema podacima anticenzorske grupe greatfire.org sa sedištem u Kini, veb sajt BBC na engleskom jeziku povremeno je bio blokiran u proteklih 90 dana, a u potpunosti od danas.

U isto vreme u Hongkongu, policija je rano jutros upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da blokiraju glavni put blizu kancelarije gradonačelnika, u jeku gneva javnosti zbog prebijanja jednog demonstranta dan ranije, u kome je učestvovala policija, navela je britanska agencija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žorž

    16. oktobar 2014 | 12:05

    Ko nam priča o cenzuri,imam komšiju koji živi u Londonu, kaže da nije došao na godišnji u Srbiju ne bi pročitao nijednu rečenic

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA