Ruski mediji o Putinovom dolasku u Srbiju

Ruska novinska agencija RIA Novosti navodi da će Putina u Beogradu dočekati sa posebnim počastima. Ona ističe da Srbija nastoji nastoji da uzme u obzir interese Rusije s kojom je tesno povezana kulturno, politički i ekonomski i od koje očekuje nove investicije

  • 4

Današnja poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu izaziva veliku pažnju kako novinara, tako i javnosti u Srbiji, pišu danas ruski mediji.

U ruskoj štampi se ističe da dolazak ruskog lidera pada u trenutku kada zemlja pokušava da balansira između partnera na Istoku i Zapadu.

Iako će Putin provesti u Beogradu svega nekoliko sati, za praćanje njegove posete akreditovano je, prema podacima Pres službe predsednika Srbije, 912 predstavnika medija, piše danas Tass.

Navodeći i kakav je plan posete, agencija podseća da je radi učešća na vojnoj paradi u Beogradu pre nekoliko dana stigla ruska akrobatsko-pilotska grupa "Striži". I agencija RIA Novosti navodi da će Putina u Beogradu dočekati sa posebnim počastima.

Agencija ističe da je Srbija opredeljena za članstvo u EU, ali da nastoji da uzme u obzir interese Rusije s kojom je tesno povezana kulturno, politički i ekonomski i od koje očekuje nove investicije.

- Poseta Putina pada u trenutku kada Srbija pokušava da balansira između partnera na Zapadu i na Istoku - navodi RIA.

Agencija podseća i da Srbija i Rusija imaju Sporazum o strateškom partnerstvu, kao i o slobodnoj trgovini, što Srbiju dodatno podstiče da u obzir uzima sve interese.

- Pri tome na adresu Beograda sve jače stižu kritike Zapada zbog toga što ne želi da se pridruži sankcijama protiv Rusije zbog Ukrajine. Za Srbi uporno insistiraju na svom stavu. Ali, Beograd ne negira da postoji spoljni pritisak Zapada po tom pitanju - navodi RIA.

Pored političkih aspekata, Beograd brinu i ekonomska pitanja, navodi RIA, citirajući analitičara Dragomira Anđelkovića da Beograd očekuje ekonomsku podršku Rusije i da se zemlja jasno opredelila u prilog strateškog partnerstva sa Rusijom. Dnevnik "Komersant" piše da je Putinova poseta Beogradu još u fazi priprema izazvala povećanu pažnju u zapadnim prestonicama.

List podseća na stavove koje je izeneo američki amabasador u Srbiji Majkl Kirbi u vezi sa tim koje oslobodio Beograd, kao i na pritisak iz Brisela - novi komesar EU za proširenje Johanes Han je stavio do znanja da će odluka o članstvu Srbije u EU zavisiti od solidarnosti Beograda sa spoljnom politikom EU i pridruživanju sankcijama protiv Rusije.

- Za srpsko rukovostvo to je bolan i izuzetno delikatno pitanje - piše list, uz podsećanje da su i predsednik i premijer Srbije više puta jasno rekli da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

- Takav korak izazavao bi nezadovoljstvo velikog dela stanovništva.... za mnoge Srbe Rusi su istorijski saveznici a ne agresor, geopolitički oponent i protivnik. Takođe, Beograd ima ne malu ekonomsku korist od saradnje s Moskvom - 90 odsto robe za izvoz iz Srbije ne podleže carinama - navodi se u članku.

Ukazuje se i na činjenicu da je upravo Rusija ta koja već 15 godina pruža podršku Srbij u Savetu bezbednosti UN po pitanju Kosova.

- Srbi imaju mnogo razloga zbog čega bi, bez obzira na pritisak EU i SAD, po pitanju Rusije trebalo da sopstveni kurs i da se ne pridružuje sankcijama - zaključuje list.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA