Nekad najveća fabrika crepova danas je prestonica vajarstva (FOTO)

Kikinda je poznata po velikim bundevama i kvalitetnoj glini, pa smo u poseti ovom gradu svratili do stare fabrike “Toza Marković” koja je danas kolevka fenomenalnih skulptura od Terakote

  • 1

U okviru objekta stare fabrike "Toza Marković" koja je nekad važila za ključnog proizvođača u industriji građevinskog materijala, sad se nalazi jedinstvena vajarska radionica u kojoj su do danas nastale mnoge skulpture od Terakote. Na prostranstvu oko fabrike nalazi se izložba na otvorenom koja broji više od hiljadu eksponata.

Grandiozni objekat u srcu Kikinde od 1982. godine okuplja mnoge umetnike iz sveta koji rado dolaze s namerom da svoje umeće i iskustvo podele s našim umetnicima, pa je tako osnovan jedinstveni Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti "Tera".

Terakota je poznati materijal u ovom delu Banata koji je korišćen u građevinarstvu od davnina, ona se pravi od prirodne gline koja skulpturama daje crveno-braon boju. Zbog svoje pločaste strukture ne propušta vodu, pa nakon izlaganja visokim temperaturama, skulpturama gotovo ništa ne može naneti štetu.

Više od trideset godina na "Teri" je učestvovala svetska vajarska elita, a kroz umetnički atelje, do danas je prodefilovalo više od 350 vajara od kojih većina čine profesori sa umetničkih akademija širom sveta.

- Smatram da učešće u simpozijumu predstavlja pravi prestiž za sve umetnike. Ljudi treba da budu svesni da je vrhunska kultura veoma vredna investicija. Svako ko dođe ovde, ode s velikim znanjem iz oblasti vajarstva i dragocenim iskustvom – kaže vajar Jovan Blat.

Plan da se ove jeseni nekadašnja kasarna "Servo Mihalj" pretvori u muzej "Tera" odlaže se do daljnjeg jer je rekonstrukcija objekta uzela maha. Iako je pitanje vremena kad će se ovaj projekat realizovati, nema dileme da će ovaj muzej biti od velike vrednosti za Kikindu, ali i Srbiju kad je reč o svetskoj mapi vajarske umetnosti.

- Kad muzej počne da radi, poklonici kulture konačno će moći da pogledaju sve ono što su vajari iz svih krajeva sveta stvorili od 1982. godine kad je održan prvi simpozijum. Rekonstrukcija je odavno počela, a mi se najiskrenije nadamo da će do kraja godine ovaj projekat biti finalizovan - kaže Blat.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KiSu

    21. oktobar 2014 | 18:46

    Sjajna ideja iskoristite zapusteni prostor kasarne za interesantnu turisticku tacku itako ih nemamo mnogo stvarajmo ih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA