AMERI NAJZAD PRIZNALI: Dopremaju oružje pobunjenicima u Siriji

Avionom je isporučeno oružje, municija i medicinske zalihe za sirijske pobunjenike koji nedeljama nastoje da zaustave borce koji su ranije zauzeli velike delove Sirije i Iraka. Ovo je urađeno s ciljem da se omogući nastavak otpora protiv Islamske države koji pokušava da zauzme Kobane

  • 5

Pentagon je saopštio da je iz vazduha dopremio oružje pobunjenicima u severnom sirijskom gradu Kobane na granici sa Turskom, koji se bore protiv ekstremista Islamske države. Ovo je prvo javno priznanje da SAD doprema naoružanje pobunjenicima.

Oružje, municija i medicinski materijal za sirijske pobunjenike koji nedeljama nastoje da zaustave borce koji su ranije zauzeli velike delove Sirije i Iraka, isporučeni su od strane američke Centralne komande.

Avion C-130 Vazduhoplovnih snaga SAD-a isporučio oružje, municiju i medicinske zalihe koje su obezbedile kurdske vlasti u Iraku s ciljem da omogući nastavak otpora protiv Islamske države koji pokušava da zauzme Kobane, prenela je agencija Rojters.

U vazdušnim udarima ovih dana u kombinaciji sa neprestanim otporom pobunjeničkih kopnenih snaga, usporeno je napredovanje džihadista ka gradu i ubijeno je na stotine militanata.

- Međutim, bezbednosna situacija u Kobane je i dalje krhka, pošto Islamska država nastavlja da ugrožava grad i kurdske snage koje nastavljaju da pružaju otpor - navodi se u saopštenju.

Portparol kurdskih snaga u gradu Kobane potvrdio je, na svom Tviter nalogu, da je velika količina municije i naoružanja stigla u grad.

Američki zvaničnik je naveo da je isporučeno lako naoružanje, ne navodeći druge pojedinosti.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    20. oktobar 2014 | 14:21

    Prvo su "ameri" obučavali i naoružavali islamiste kod BinZajeda u Emiratima u francuskoj i američkoj bazi da bi NATO imao "razlog" da "uleti" u Siriju, Irak i krajnji cilj Iran. Poznata igra američke bande.

  • dosla je istina nestalo je lazi

    20. oktobar 2014 | 10:55

    Kurdske komunjare koje ameri jako vole,inace dokazano je da ameri vole komuniste

  • Sandžak

    20. oktobar 2014 | 15:13

    Samo su zaboravili da napomenu da su oružje davali i jednima i drugima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA