Patrijarh uručio čuvaru Zejtinlika najviše odlikovanje SPC! (FOTO)

Patrijarh je služio parastos poginulim srpskim ratnicima iz Prvog svetskog rata, iskoristivši ovu priliku da Đorđu Mihajloviću, za višedecenijsko uređenje i čuvanje Srpskog vojničkog groblja i za nesebičnu ljubav prema bližnjima i Pravoslavnoj crkvi, uruči najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve

  • 5

Srpski patrijarh Irinej istakao je prilikom posete Solunu da je Srpsko vojničko groblje Zejtinlik mesto ćutanja i zaveta, na kome svaki Srbin nalazi svog deda, ujaka, strica, kuma, prijatelja, brata, koji su ugradili svoje živote u temelje mira i slobode, kako se slično zlo ne bi nikad ponovilo.

Patrijarh je služio parastos poginulim srpskim ratnicima iz Prvog svetskog rata, iskoristivši ovu priliku da Đorđu Mihajloviću, za višedecenijsko uređenje i čuvanje Srpskog vojničkog groblja i za nesebičnu ljubav prema bližnjima i Pravoslavnoj crkvi, uruči najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve, kojim ga je odlikovao Sveti arhijerejski sinod.

"Ovaj čovek se decenijama brinuo o grobovima onih čije je kosti njegov otac Savo brižno sakupljao i pohranjivao u ovo sveto mesto, tu se i rodio, tu je proveo sav radni vek, i više od toga", saopšteno je na sajtu SPC-a.

Služen je parastos i u selu Hortijatis, iznad Soluna, gde su nemački okupatori 1944. godine žive spalili stotinak meštana, predvođenih sveštenikom, i među njima brojne žene i decu, pa čak i bebe.

Osim domaćina i gostiju iz Srbije, parastosu su prisustvovali grčki ministri, brojni poslanici i predstavnici lokalnih vlasti, te mnoštvo naroda.

U dvorani pozorišta Lazaristes sinoć je upriličena svečana akademija u čast srpskih žrtava i heroja Velikog rata, uz učešće hora "Branko" Saborne crkve iz Niša i hora Mitropolije neapoljske "Sveta Kasijana", koji su izveli bogat kulturno-umetnički program, obogaćen istorijskim kazivanjima i svedočanstvima o srpskoj borbi za slobodu tokom Prvog svetskog rata.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kikks

    21. oktobar 2014 | 15:36

    Svaka cast i priznanje,imao sam priliku da upoznam gospodina Djordja i njegova ljubav prema srbiji i svim stradalnicima u I sv. Ratu je toliko iskrena da sam svaki put plakao slusajuci ga kako prica o zejtinliku i ljudima koji su tu sahranjeni. Svako ko ima prilike trebalo bi da poseti srpsko vojnicko groblje, i to obavezno dok se starina jos brine o njemu.

  • Đuro

    21. oktobar 2014 | 11:58

    Veliko poštovanje gospodinu Mihailoviću. Inače je naš Đorđe porijeklom iz sela Prijeradi u Grblju, Boka kotorska!

  • Neko

    21. oktobar 2014 | 12:02

    Zapravo ne preziva se Mihajlović već Mihailović. Njegov otac, đed Savo i đed mog đeda su rođena braća. Tačnije moj čukunđed i njegov otac su rođena braća. Inače mi smo u slabom kontaktu sa đedom Đorđem, ali ipak jesmo u kontaktu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA