Radnici "Magnohroma" odustali od protesta, vraćaju se u Kraljevo

Oko 200 bivših radnika krenulo pešice ka Beogradu da od Vlade Srbije traži isplatu zaostalih zarada. Ipak, posle kraće blokade dela Ibarske magistrale, radnici su oko 21 sat odlučili da prekinu protest i vrate su kućama

  • 0

Oko 200 bivših radnika "Magnohoroma" krenulo je jutros pešice ka Beogradu i na 12. kilometru od Kraljeva nakratko blokiralo Ibarsku magistralu, tražeći da im lokalna vlast da autobuse za nastavak puta, ali su ubrzo odustali od blokade. Oni su oko 21 sat odlučili protest sasvim prekinu i da se autobusima vrate u Kraljevo.

Jedan od organizatora protesta Dušan Vukadinović kaže da se očekuje da stignu autobusi za povratak u Kraljevo, i to na intervenciju kraljevačkog gradonačelnika Ljubiše Simovića. Ranije večeras, Vukadinović je izjavio da će Ibarska magistrala ipak ostati blokirana dok se radnicima ne obrati neko od nadležnih.

- Propuštamo samo vozila sa prioritetom kao što su kola Hitne pomoći. Umorni smo, bez hleba i vode. Pored nas je i policija, ali zasad nas niko ne dira. Očekujemo da nam se neko obrati lii pošalje autobuse da nas odvezu za Beograd ili vrate u Kraljevo. Čekaćemo i dalje - rekao je Vukadinović.

Bivši radnici "Magnohroma" jutros su objasnili da su pošli u Vladu Srbije i da će tražiti isplatu, u proseku 18 zaostalih zarada po radniku, za koje imaju sudske presude. Jedan od radnika Lazar Pavlović rekao je da su zahtevali autobuse jer među demonstrantima ima bolesnih, poput bivšeg radnika Magnohroma koji je štrajkovao glađu, a boluje i od dijabetesa.

- Premijer Mirko Cvetković nam nije odgovorio na dopis i idemo pred Vladu da tražimo pare. I da nam kažu kada će da nas isplate, i materijalno i zarade - rekao je Pavlović.

Radnici, među kojima ima i dosta žena, zviždali su u pištaljke, povremeno skandirali "lopovi, lopovi" i nosili transpraente "Robovi smo sopstvene države", "Spalićemo se jeftinim benzinom", "Sud, vlada i zavod obmanuli narod 2008-2012. godine".

Posle raskida privatizacije "Magnohroma", oko 1.900 ljudi je u maju 2008. godine napustilo to preduzeće, uz socijalni program. Oko 1.300 radnika tužilo je preduzeće za neisplaćene zarade, pa "Magnohrom", po ovom osnovu, duguje oko 570 miliona dinara, a sa kamatama i sudskim taksama dug prelazi milijardu dinara.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA