Kako je oficir carske Rusije našao utočište u selu pored Zaječara! (FOTO)

Porfirije Mihailovič Borisenko je ceo svoj život u Srbiji posvetio manastiru i Grlištu. Za vreme njegovog službovanja manastir je cvetao. Umro je 1943. godine jer nije mogao da podnese nemačku okupaciju Srbije i to što su Nemci napali njegovu voljenu Rusiju

  • 2

Nakon Oktobarske revolucije u Rusiji 1917. godine, Srbija je bila preplavljena izbeglicama, koje su bile najbrojnije u Timočkoj krajini.

 

Ovo je priča o jednom od njih - Porfiriju Mihailoviču Borisenku rođenom 1867. godine na Severnom Kavkazu.

 

On je 34 godine bio ruski carski oficir. Oktobarska revolucija zatekla ga je u činu pukovnika. Četvorica njegovih sinova bili su pitomci ruske carske vojne akademije, a revolucija mu je odnela celokupno potomstvo. Sva četvorica sinova stradala su u obračunima dve zaraćene strane, a Borisenko je morao da napusti Rusiju.

 

 

Porfirije je preko Istambula dospeo u Srbiju, zajedno sa suprugom Marijom i odredom kozaka kojim je komandovao, a mir je pronašao u manastiru Sv. Apostola Petra i Pavla u selu Grlištu kod Zaječara, dok su njegovi kozaci završili u Majdanpeku.

 

U toku puta iz Rusije u Srbiju, upoznao je mladića Sergeja Kovaljeva, koji je u revoluciji ostao bez roditelja i cele porodice te ga je posinio.

 

Porfirij Mihailovič Borisenko rukopoložen je za sveštenika 1923. godine. Do odlaska u penziju službovao je i sa porodicom živeo u mamastiru Sv. Apostola Petra i Pavla u Grlištu. Umro je 1943. godine i po sopstvenoj želji sahranjen u manastirskoj porti. Kraj njega počiva i njegova supruga Marija.

 

 

Borisenko je ceo svoj život u Srbiji posvetio manastiru i Grlištu. Za vreme njegovog službovanja manastir je cvetao. Tako je bilo sve do njegove smrti 1943. godine, kada je, prema kazivanju starijih meštana Grlišta, umro jer nije mogao da podnese nemačku okupaciju Srbije i to što su Nemci napali njegovu voljenu Rusiju.

 

Sergej Kovaljev oženio se čehinjom i nastanio u Boru. Njegovi potomci danas žive u Boru i Crnoj Gori. I danas često osvane cveće na grobu ovog velikog čoveka.

 

(Telegraf.rs / RTV Best)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    23. oktobar 2014 | 22:35

    Koliko puta sam se samo napio vode sa te cesme, spavao u dvoristu Manastirskog konaka.... Lepo bese. Hvala Izvidjaci

  • pop dujic

    24. oktobar 2014 | 08:28

    Tek sad putin popravlja ono Sto je njemacki i vatikanski agent i rusitelj pravoslavlja onaj ne mogu mu ni ime izgovoriti ni napisati lénin uradio bog je velik i istina uvek ispliva ma koliko je voda mutna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA