Evo šta donosi rebalans budžeta!

Prema rebalansu budžeta, subvencije "Železnici" i "Putevima Srbije" iste su kao i u budžetu. Poljoprivredi su manje za 700 miliona dinara, a povećane su za turizam i kulturu. Ipak, najviše su povećane subvencije za privredu, gotovo devet i po milijardi dinara

  • 2

Ovu godinu ćemo završiti sa minusom u državnoj kasi od 225 milijardi dinara, što je gotovo 43 milijarde više nego što je bilo predviđeno budžetom. Naime, podbacili su prihodi od poreza i akciza, dok je na drugoj strani rebalansom predviđeno više novca za subvencije.

Fiskalni savet procenjuje da će minus u budžetu biti još veći, tačnije oko 300 milijardi dinara, jer, kako kažu, u rebalansu nisu prikazani svi troškovi koji su već napravljeni za javna i državna preduzeća i za banke, prenosi RTS.

Rebalans je u stvari usklađivanje budžetskog plana sa realnošću. Tako je decembra prošle godine, kada je budžet usvojen, istaknuto da se subvencije smanjuju za tri milijarde dinara – a u rebalansu piše da će biti gotovo 13 milijardi dinara veće.

- Imamo obaveze koje moramo da realizujemo s obzirom na to da nisu dobro planirane u budžetu. Videćete u budžetu koliko će biti promena - kaže ministar privrede Željko Sertić.

Prema rebalansu, subvencije "Železnici" i "Putevima Srbije" iste su kao i u budžetu. Poljoprivredi su manje za 700 miliona dinara, a povećane su za turizam i kulturu. Ipak, najviše su povećane subvencije za privredu, gotovo devet i po milijardi dinara.

Pavle Petrović iz Fiskalnog saveta kaže da je najveći deo otplata duga bankama za prethodni reprogram subvencionisanih kredita.

U Fiskalnom savetu kao najveću manu rebalansa vide to što nisu prikazani svi troškovi. Petrović kaže da deficit ne iznosi 225 milijardi već 300 milijardi.

- Ono što nije uključeno jesu troškovi za gubitke javnih preduzeća i za državne banke. To je ono što se kaže da se knjiži ispod crte - objašava Petrović.

Kaže da je glavni efekat rebalansa smanjenje plata i penzija, ali da to može da se oseti samo u novembru.

- Tako da tu nema velikog efekta. Međutim, veoma je značajno što se rebalans sada donosi jer se time najzad preduzima nešto što jeste bolno ali i neophodno. To značajno povećava naše šanse u pregovorima sa MMF-om - ističe Petrović.

Smanjenjem penzija i plata svima u javnom sektoru – i nezavisnim institucijama i javnim preduzećima, do kraja godine uštedeće se tri do četiri milijarde dinara. A naredne 26 milijardi dinara na platama i 25 milijardi na penzijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iron C

    24. oktobar 2014 | 11:19

    Ulizice i amateri zajedno protiv svog naroda ! Neka oni zive sa 25.000 din. :/

  • Asa

    24. oktobar 2014 | 09:50

    Lose uradjeno totalno.Rade samo po naredjenju mmf-a,amaterizam totalni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA