PRETI NAM NAJEZDA OGROMNIH PACOVA: Beograd napadnut, kako se odbraniti?!

Ukoliko imate probleme s ovim glodarima, a živite u Beogradu, o tome morate obavestiti ovu instituciju. Telefon centrale je 011/ 3054-000, dok je broj Radne jedinice za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju 3540-291, lokal 103

  • 18

U poslednjih nekoliko nedelja, u Beogradu je došlo do velikog povećanja broja pacova, koji su najaktivniji u perifernim delovima grada, ali su primećeni i u centralnim gradskim opštinama.

Prema rečima nadležnih iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, povećavanje broja ovih glodara je posledica vremenskih neprilika koje su ove godine na našu zemlju, dok iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine poručuju da nema novca za deratizaciju!

- Ovа godinа, zbog obilnih pаdаvinа tokom letа, pogodovаlа je pojаvi prenаmnoženjа populаcije komаrаcа nа skoro celoj teritoriji Srbije. Toplа i blаgа zimа je pogodovаlа rаnoj pojаvi krpeljа (već u februаru), а tokom аprilа i mаjа njihove populаcije su dostigle nаjveću brojnost - kaže Ivan Aleksić iz  Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Pored katastrofalnih kiša koje su ove godine donele mnoge neprilike širom Srbije, nemar građana značajno doprinosi njihovom uvećanju. Zbog velike reproduktivne sposobnosti, pacovi se veoma brzo razmnožavaju, te prave najezde i samim tim velike štete.

Međutim, verovatno i najozbiljniji razlog za razmnožavanje pacova je podatak da ove godine u Beogradu nije bilo nijedne sistemske deratizacije. Prema propisima, u gradu u toku jedne godine moraju da se urade dve sistemske deratizacije, a one su se u prošlosti vršile u proleće i u ranu jesen, najčešće u maju i u oktobru.

- Zbog nedostatka sredstava u budžetu, u prvoj polovini 2014. nije bilo novca za izvođenje sistemske deratizacije. Nakon obezbeđivanja para u drugoj polovini godine, pokrenuli smo proceduru nabavke usluga za sprovođenje deratizacije. Najpre će se započeti sa suzbijanjem glodara na teritoriji opštine Obrenovac, a nakon toga će se nastaviti i u ostalim beogradskim opštinama - saopšteno je iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Odlukom  Skupštine grada od 18. septembra, Zavodu za biocide u medicinsku ekologiju dodeljeno je isključivo pravo za obavljanje poslova sistemske deratizacije zgrada, nehigijenskih naselja i priobalja.

Ukoliko imate probleme s ovim glodarima, a živite u Beogradu, o tome morate obavestiti ovu instituciju. Telefon centrale je 011/ 3054-000, dok je broj Radne jedinice za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju 3540-291, lokal 103.  

Pacovi su veoma inteligentne životinje, koje imaju strah od nepoznatog. Često šalju najstarije među njima jedinke, posmatrajući dejstvo hrane, kako bi se uverili u njenu bezbednost za ostatak čopora. Zato se u mamce stavljaju otrovi sporog dejstva, kako bi ih smrt zaticala kasnije, kada više ne sumnjaju da je uzrok pomora upravo hrana koju su konzumirali.

Planskim periodičnim uništavanjem glodara se u velikoj meri uništava jedna ili nekoliko generacija pacova, ali nikako sve, jer je ova vrsta “majstor preživljavanja i prilagođavanja”, sigurno veći i od najprogresivnije vrste na planeti - čoveka.

Pаcovi su prenosioci brojnih bolesti, od kojih su najopasnije trihinelozа, besnilo, hemorаgičnа groznicа, leišmenioze, sаlmoneloze, brucelozа, leptospiroze, krpeljski encefаlitis, helmintoze, protozooze i niz drugih.  Zаrаženi glodаri preko svojih izlučevinа zаgаđuju zemljište, vodu, predmete i hrаnu.

Čovek se zаrаzi аko se nаđe u neposrednom ili posrednom kontаktu sа izlučevinаmа, nаjčešće udisаnjem prаšine kojа sаdrži virus ili upotrebom zаrаžene hrаne i vode, te hvаtаnjem i ubijаnjem zаrаženih glodаrа, pišu Novosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tip

    24. oktobar 2014 | 16:17

    Pa pacovi tu ima otprilike po 2 kile komad ko zec...

  • humanista

    24. oktobar 2014 | 16:22

    Nemojte se brinuti i bojati, evo kako cemo doskociti pacovima.Obici sva sela i iz njih pokupitisve macke i macore i na posao u BG.A Beogradjani koji drze macke u stanu, pod hitno da ih prebace na radno mesto ispred i oko kuce.Problem resen a ja cu koliko sutra da posaljem vozom par macaka,koje uhvatim kod kontejnera.

  • Vani

    24. oktobar 2014 | 18:22

    Ma koja centrala,ja to lopatom bijem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA