TANJA MIŠČEVIĆ: Ne možemo u EU dok ne usvojimo zakone o GMO i "muzičkom dinaru"

Miščević je naglasila i da se pregovaračko poglavlje 30 ne može zatvoriti ukoliko država nije članica Svetske trgovinske organizacije. Jedan od uslova za to je i usvajanje zakona o genetski modifikovanim organizmima (GMO), propisa koji se tiču "muzičkog dinara" i pregovori sa Ukrajinom

  • 24

Šef Tima za pregovore sa Evropskom unijom (EU) Tanja Miščević izjavila je danas da članstvom u EU država gubi pravo na svoje sporazume o slobodnoj trgovini, jer postaje deo trgovinskog bloka koji ima sopstvene sporazume, i ocenila da pregovore o poglavlju 30, koje se bavi tom temom, ne treba samo svoditi na politiku i priču o Rusiji.

Miščević je, na konferenciji i pregovaračkom poglavlju 30 - Ekonomski odnosi sa inostranstvom, istakla da su dva velika izazova o kojima bi Srbija trebalo odmah da razmišlja.

- Trebalo bi da razmišljamo o tome šta je zajednička trgovinska politika EU i kakve obaveze ima buduća država članica prema tome. To znači naći svoje mesto u velikom trgovinskom bloku - objasnila je Miščević.

Miščević je rekla da treba razmišljati o laganom prelasku iz vođenja sopstvene trgovinske politike i korišćenja sporazuma o slobodnoj trgovini do momenta članstva u EU.

Postoji i treće pitanje, dodala je ona, a to je članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

- Tokom procesa pregovora ništa se neće menjati sa našim sporazumima o slobodnoj trgovini, ali momentom članstva u EU država gubi pravo da sama ima sporazume o slobodnoj trgovini jer postaje deo trgovinske politike Unije, koja ima svoje sporazume i onda ima mnogo veće koristi - rekla je Miščević i dodala:

- To znači da momentom članstva gubimo naše sporazume sa Rusijom, Turskom, CEFTA, EFTA, ali dobijamo veće mogućnosti - objasnila je ona.

Miščević je naglasila i da se pregovaračko poglavlje 30 ne može zatvoriti ukoliko država nije članica Svetske trgovinske organizacije.

Jedan od uslova za to je i usvajanje zakona o genetski modifikovanim organizmima (GMO), propisa koji se tiču "muzičkog dinara" i pregovori sa Ukrajinom.

Na pitanje novinara zašto još nema užeg pregovaračkog tima, Miščević je rekla da je razlog to što u ovoj fazi nije bilo prevelikog pritiska i nije bio potreban, dok će u narednim fazama pregovora on morati da bude formiran.

Predsedavajući savetodavnog odbora ISAC fonda Milan Pajević ocenio je da je urgentno završiti pregovore sa Svetskom trgovinskom organizacijom, jer se to godinama oteže. Pajević je rekao i da će veliki i najvažniji izazov za Srbiju biti da se pripremi na to da će članstvom prestati da važe sporazumi o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Turskom i Azerbejdžanom.

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa za pristupanje EU za poglavlja 30 i 31 Radmila Milivojević ocenila je da nije samo važno postati članica EU, već biti funkcionalna članica u Uniji.

- Treba postaviti pitanje kakav je kapacitet naše privrede, privrednih društava i preduzetnika da izdrže konkurenciju unutar EU - rekla je ona i dodala da veliki broj kompanija iz EU već posluje u Srbiji.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić rekla je da je cilj učiniti Srbiju uspešnom i kvalitetnom članicom EU.

- Proces pregovora o članstvu u EU treba iskoristiti kao mehanizam za reforme u Srbiji, a ne samo ispunjavanje zadatog - ocenila je Bobić.

Ona je podsetila da je Nacionalni konvent uputio Vladi Srbije predloge kako unaprediti pregovarački proces i naglasila da bi što pre trebalo formirati uži pregovarački tim.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sok

    26. oktobar 2014 | 17:15

    GMO nam nije poreban, u EU ce nas zaduziti duplo nego sto smo sada, ne, hvala.

  • Prag

    26. oktobar 2014 | 17:13

    Onda nećemo ni da ulazimo! Raspisite referendum!

  • brcko

    26. oktobar 2014 | 17:42

    GMO=Rak, glad, sterilitet, deformacije, smrt, .............!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA