Progutaće vas zemlja ako živite u ovom gradu! (FOTO)

Zbog rudnika gvožđa ovaj grad je u velikoj opasnosti ukoliko se ne preseli do 2033. godine. Pročitajte tekst i saznajte da li ste baš vi ugroženi

  • 1

Arktički grad Kiruna u Švedskoj mora da se pomeri čak tri kilometra, jer je u opasnosti da propadne u rudnik gvožđa koji je izgrađen u njegovoj blizini.

Kristen Lindset, arhitekta iz kompanije Vajt arhitekts kojoj je poveren biblijski zadatak da presele grad koji ima 23.000 stanovnika, rekao je da je to "distopijski izbor".

- Mi smo u simbiozi, grad je ovde zbog rudnika. U protivnom, niko nije lud da ga izgradi na ovakvom mestu - istakao je zamenik gradonačelnika Niklas Siren.

Ovo je inače najseverniji grad Švedske i smešten je 145 kilometara unutar Arktičkog kruga s nemilosrdnom klimom sa prosečnom temperaturom od -15 Celzijusa.

U Kirunu zimi nema svetlosti, a rudnik oko kojeg je grad nikao proizvodi 90 odsto rude gvožđa u Evropi, što bi inače bilo sasvim dobovoljno za izgradnju šest Ajfelovih tornjeva dnevno.

Inače, od kad je rudarska kompanija 2004. godine obavestila građane da je rudnik sve bliži gradu, pojavile su se brojne pukotine koje prete urušavanjem, a tek nakon deset godina su osmislili plan kojim će se gradske ulice i trgovi polako pomerati sve dok se čitav grad ne preseli tri kilometara istočnije.

Preseljenje grada bi trebalo da traje do 2033. godine, do kad bi celokupna njegova površina trebalo da bude na sigurnom.

(Telegraf.rs / Izvor: theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA