IZBORI U UKRAJINI: Građani glasali za Evropu

Predsednik Porošenko je sinoć, dva sata posle zatvaranja birališta, pozdravio ubedljivu pobedu proevropskih partija, rekavši da su juče održani izbori pokazali da su Ukrajinci podržali njegov plan o okončanju sukoba u istočnoj Ukrajini, njegovu prozapadnu politiku i demokratske reforme

  • 1

Prema preliminarnim rezultatima, posle 22,63 odsto prebrojanih glasova nakon jučerašnjih vanrednih parlamentarnih izbora u Ukrajini, ubedljivo vode proevropske stranke, saopštila je ukrajinska Centralna izborna komisija.

U blagom vođstvu je Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka koji je osvojio 21,71 odsto glasova, a odmah iza njega je Blok predsednika Petra Porošenka sa osvojenih 21, 62 odsto glasova.

Na trećem mestu je partija Samopomoć čiji je lider gradonačelnik Lvova na zapadu Ukrajine Andrej Sadovi -ta stranka je dobila 10,49 odsto glasova birača, prenosi TAS.

Iza nje su Opozicioni blok Jurija Bojkosa sa 9,57 odsto, Radikalna stranka Olega Ljaškosa sa 7,69 odsto i Otadžbina bivše premijerke Julije Timošenko sa 5,90 odsto glasova.

Više od 34,6 miliona ljudi u Ukrajini ima pravo glasa. U Ukrajini je bilo otvoreno oko 30.000 birališta, a 112 u 72 strane zemlje. Za poslanička mesta u ukrajinskom parlamentu Radi nadmetalo se ukupno 6.436 kandidata.

Predsednik Porošenko je sinoć, dva sata posle zatvaranja birališta, pozdravio ubedljivu pobedu proevropskih partija, rekavši da su juče održani izbori pokazali da su Ukrajinci podržali njegov plan o okončanju sukoba u istočnoj Ukrajini, njegovu prozapadnu politiku i demokratske reforme, prenosi Rojters.

- Većina birača je glasala za političke snage koje podržavaju predsednikov mirovni plan i traže političko rešenje situacije u regionu Donjecka - izjavio je Porošenko.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • da-se-ne-zaboravi

    27. oktobar 2014 | 12:48

    Katastrofa! Sad će Zapad da ih čerupa, polako i precizno, kao nas, preko lokalnih aga i begova... Sa srećom!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA