KLIMATSKO LUDILO U SRBIJI: Temperatura za mesec dana skočila za 61 stepen!

Na Pešterskoj visoravni 31. januara izmereno minus 36, da bi tokom jučerašnjeg dana u nekoliko gradova u Srbiji bilo plus 25! Stručnjaci upozoravaju da najviše problema imaju bolesnici s povećanim krvnim pritiskom

  • 0

Verovali ili ne, temperatura u Srbiji za samo mesec i po dana skočila je za neverovatnih 50 stepeni Celzijusa!

Na Pešterskoj visoravni 31. januara izmereno je minus 36, da bi u nedelju temperatura u većem delu Srbije dostigla čak plus 25! Tako je u Novom Sadu, na primer, 9. februara zabeležena temperatura vazduha od neverovatnih minus 27, a samo nekoliko nedelja kasnije živa u termometru u srpskoj Atini pokazala je čak 52 stepena Celzijusa više!

Naglo otopljenje i skok temperature koji je većinu stanovnika Srbije "skinuo" u letnju garderobu loše utiče na bolesnike s povećanom krvnim pritiskom. Prema rečima dr Nade Macure, portparola Hitne pomoći, ova grupa bolesnika mora da povede računa o izlaganju suncu koje ne sme da traje preko 30 minuta.

- U prvim danima kad se temperatura menjala uočen je nagli skok telefonskih poziva osoba s hipertenzijom, koje su najugroženije. Pored njih problema imaju i osobe sa slabom cirkulacijom i meteoropate. Klučni simptomi su glavobolja, malaksalosti i vrtoglavica. Ne treba praviti paniku, ali ukoliko građani osete ovakve tegobe neka obavezno telefonom konsultuju naše dežurne lekare. Ukoliko se izlazi napolje, preporučujem boravak u prirodi, šetnje pored reka i drugih mesta gde neće biti konstantno na udaru sunca - kaže Macura.

Ona napominje da ovakav skok temperature može da pravi probleme i osobama koje nisu hronični bolesnici i da period privikavanja na promenu vremena traje od 7 do 10 dana. Svaki izlazak napolje mora da prati i odgovarajući unos voća i povrća uz slojevito oblačenje.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da će ovakvo vreme potrajati do 26. marta, a nakon  toga slede tri dana zahlađenja, da bi se od 29. marta nastavilo s umereno toplim vremenom.

- Ovakvi skokovi temperatura su potpuno očekivani  i one su beleženi i ranijih godina. U narednih 10 dana neće doći do većih promena, vreme će biti umereno toplo, a karakterisaće ga smanjena količina padavina. Vreme će biti pretežno sunčano, posle podne u brdsko-planinskim predelima umereno oblačno. Maksimalna temperatura će iznositi od 16 do 23 stepeni - kaže Todorović.

(I. Mitkovski)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA