Dačić: Rešiti problem pravno nevidljivih lica

MUP radi na sprovođenju Strategije za unapređenje položaja pravno nevidljivih, pre svega Roma, posebno u oblasti izdavanja ličnih dokumenata, kako bi ostvarili socijalna, zdravstvena i druga prava

  • 0

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je da je problem "pravno nevidljivih lica", odnosno građana bez ličnih dokumenata, veoma važan i da u njegovom rešavanju MUP daje aktivan doprinos, kroz različite aktivnosti, u cilju definisanja i rešavanja problema položaja Roma.

Dačić je podsetio da je upravo među Romima najveći broj osoba bez dokumenata i da MUP u okviru svoje nadležnosti radi na sprovođenju Strategije za unapređenje položaja Roma, kroz implementaciju Dekade inkluzije Roma 2005-1015. On je u Skupštini Srbije naglasio da se to posebno odnosi na oblast izdavanja ličnih dokumenata, što je neophodan uslov i početni osnov za ostvarivanje njihovih socijalnih, zdravstvenih i drugih prava.

"MUP doprinosi rešavanju problema ove kategorije građana tako što po ubrzanoj proceduri rešava njihove zahteve za prijem u državljanstvo, kako bi ostvarili prava na lična dokumenta, a potom i druga Ustavom zagarantovana prava", dodao je Dačić.

U postupcima izdavanja ličnih dokumenata i postupanja po zahtevima za prijem u državljanstvo pojavljuje pitanje upisa ovih građana u matičnu knjigu rođenih.

"To pitanje je u nadležnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Propisano je da se državljaninu koji ima pravo na ličnu kartu, a nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, izdaje lična karta na osnovu utvrđenog boravišta, sa rokom važenja od dve godine", rekao je Dačić.

On je podsetio da je na predlog MUP-a donet i Zakon o prebivalištu i boravištu građana u koji su implementirane odredbe kojima se i pripadnicima romske populacije na olakšan način omogućava prijava prebivališta, a što je neophodno za izdavanje ličnih isprava.

Saša Janković, zaštitnik građana je istakao da u Srbiji 30.000 ljudi nema mogućnost da dobije lična dokumenta.

- Građani koji nemaju mogućnost dobijanja ličnih dokumenata u opasnosti su da postanu žrtve trgovine ljudima, bez mogućnosti da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu i osnovna ljudska prava. Trebalo bi da se stavimo u njihovu poziciju i da vidimo kako bi se snašli u njihovom položaju- rekao je Janković.

(LJ.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA