• 0

OSIM ZA VALTERA: Kinezi znaju i za "Hazarski rečnik"!

O izuzetnom ugledu koji Milorad Pavić uživa u Kini, gde je kultni pisac govorio je Ma Dža, jedan od najpopularnijih savremenih kineskih romanopisaca, autor špijunskog romana "Šifra Solomon", koji je objavila izdavačka kuća "Vulkan"

  • 0

Na štandu "Vulkana" predstavljena su izabrana dela srpskog klasika Milorada Pavića u deset knjiga među kojima je zbirka "Poslednja priča" i tako je ovaj izdavač obeležio tri decenine od pojave njegovog kultnog "Hazarskog rečenika"

 

Među pričama koje su ušle u taj izbor prvi put je objavljena poslednja priča koju je Pavić napisao pred smrt, dok je bio u bolnici.

 

O izuzetnom ugledu koji Pavić uživa u Kini, gde je kultni pisac govorio je Ma Dža, jedan od najpopularnijih savremenih kineskih romanopisaca, autor špijunskog romana "Šifra Solomon", koji je, takođe, objavio "Vulkan".

 

- Spremajući se na put u Beograd nameravao sam da odam poštu Paviću - rekao je Ma Dža.

 

 

Posetio sam njegov grob i spomenik na Tašmajdanu. Cilj mi je bio da iskažem poštovanje prema zemlji koja je iznedrila tako velikog pisca" kazao je Ma Dža, koji je sa svojih pet špijunskih romana u kojima se bavi kriptografijom stekao internacionalnu popularnost.

 

- Do ''Hazarskog rečnika'' došao sam 1996. i dubina i sadržaj te knjige toliko me je opčinila da sam je čitao čitavo leto. A kada je došla jesen - pročitao sam je ponovo. To izuzetno delo podseća na jedan ogroman spomenik sa lavirintom i hodnicima ispunjenim tajanstvenim izrazima. Roman pokreće sve teme. Pa čitajući ga imao sam utisak da i vetar mogu da uhvatim u ruku. Preko ove knjige zavoleo sam i Srbiju -  kazao je Ma Dža .

 

 

Pavićeva životna saputnica Jasmina Mihajlović pokazala je rukopis romana, jednu od slavnih lula velikog pisca kao i olovku kojom je uvek pisao, u krevetu, u beležnicama, na salvetima, na koricama knjiga. Ona je istakla da je posle njegove smrti objavljeno čak 63 prevoda njegovih knjiga.

 

-  Nekoliko puta u svojoj zemlji nije bio dobrodošao. Nije mogao da doktorira u Beogradu  nego u Zagrebu, nije mogao da bude univerzitetski profesor u Beogradu već u Novom Sadu. Za globaliste je bio nacionalista, a za nacionaliste globalista. Na njegovoj sahrani nije bio prisutan ministar kulture, jer nije pripadao nijednoj partiji. Na kući u kojoj je živeo ni danas nema nikakvog obeležja - požalila se Mihajlovićeva .

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA