PANIKA U FRANCUSKOJ: Dronovi primećeni iznad sedam nuklearnih elektrana! (VIDEO)

Između 5. i 20. oktobra viđene su bespilotne letelice kako nadleću ukupno sedam francuskih nuklearki. Dronovi su primećivani kasno uveče, noću ili u rano jutro. Zabranjeno je, inače, da se iznad nuklearki leti na visini nižoj od 1.000 metara i u radijusu manjem od 5 kilometara

  • 9

Francuske vlasti su pokrenule istragu o neidentifikovanim bespilotnim letelicama koje su tokom ovog meseca viđene iznad nuklearki u vlasništvu državne kompanije EDF, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Bernar Kazenev.

Između 5. i 20. oktobra viđeni su dronovi kako nadleću ukupno sedam francuskih nuklearki. Prema saopštenju portparolke EDF, dronovi "nisu delovali na bezbednost ili funkcionisanje nuklearki", prenosi britanski Gardijan.

- U toku je sudska istraga, preduzimaju se mere da se sazna šta su ti dronovi i da se oni neutrališu - rekao je Kazenev za radio Frans Info, ne navodeći detalje.

Dronovi su primećivani kasno uveče, noću ili u rano jutro. Zabranjeno je, inače, da se iznad nuklearki leti na visini nižoj od 1.000 metara i u radijusu manjem od 5 kilometara.

Viđenje dronova moglo bi da obnovi strahovanja za bezbednost francuskih nuklearki. Francuska je zemlja najviše zavisna od nuklearne energije u svetu. U vlasnuštvi EDF je ukupno 58 reaktora na 19 lokacija.

Za sada nije jasno ko stoji iza letova koji su izazvali uzbunu. Sumnja je odmah pala na antinuklearni lobi koji je u više navrata svojim potezima želeo da skrene pažnju na nuklearnu bezbednost.

Gripis, organizacija čiji su članovi poslednjih nekoliko godina izvršili više upada u nuklearne elektrane kako bi podigli svest o nuklearnoj bezbednosti, opovrgla je bilo kakvu umešanost u incidente sa bespilotnim letelicama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    31. oktobar 2014 | 10:49

    Eeeeee kad je pleme iz krša moralo da otvori oci svetu sa tegnoloskim kriminalom onda i teba da nestanemo.

  • dejan

    31. oktobar 2014 | 11:48

    Eto sad zanimacije za dronovima, bilo je pitanje vremena samo kada će se razne šušumige nastaviti na Albansku ideju... Nisu svesni šta su uradili za bezbednost celog sveta.

  • Milutin

    31. oktobar 2014 | 10:49

    Arnauti dali ideju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA