Pop i psiholog zajednički savetuju mladence!

Šumadijske mladence, koji planiraju u crkvi pred bogom da se zakunu na vernost, odnedavno osim sveštenika savetuje i psiholog. Ovo je prvi ovakav slučaj u Srbiji

  • 4

Šumadijske mladence, koji planiraju u crkvi pred bogom da se zakunu na vernost, odnedavno osim sveštenika savetuje i psiholog. Ovo je prvi ovakav slučaj u Srbiji.

Šumadijska eparhija i Centar za socijalni rad, odnosno Savetovalište za brak i porodicu, pokrenuli su zajednički projekat pod nazivom "Jednom za ceo život".

Mladi parovi koji planiraju da se venčaju u crkvi i kod sveštenika odu da zakažu venčanje, od pre dva meseca mogu dobiti i psihološki upitnik. Ako im u tom momentu bude značajniji brak nego meni na svadbi, ako popune ovaj upitnik i saslušaju sveštenika i psihologa, tada će buduća komunikacija sa svekrvom ili to što je par zaboravio da razgovara kako će kalkulisati novcima, biti lakše rešiv problem.

Nesvakidašnji tim sveštenik- psiholog, počeo je da radi zajedno zahvaljujući svešteniku Nemanji Mladenoviću iz hrama Svetog Save u naselju Aerodrom. On je od sebe zahtevao više, i znanja i rada, i čvrsto rešio da stekne bar deo obrazovanja koje imaju psiholozi.

- Po blagoslovu našeg episkopa Jovana i u saradnji sa Kancelarijom za crkve ja sam pokrenuo projekat "Jednom za ceo život". U našoj svetoj crkvi pre zaključenja braka postoji vid predbračnog ispita prilikom kojeg su sveštenici obavezni da ispituju osnovne znanja o veri. To je u formi obrazca, kakav postoji od 1929. godine. Mi smo ovim projektom pokušali da predbračni ispit, kao formu uvoda u brak, preosmislimo i da tom ispitu damo malo dublju dimenziju. Kroz ovaj projekat mi pokušavamo da poboljšamo kvalitet tih prvih godina braka koje su najturbulentnije - kaže sveštenik sa decenijskim bračnim stažom.

Mlade će sveštenik uputiti na mogućnost predbračnog savetovanja, da urade upitnik kakve daju psiholozi. On se sastoji od 11 kategorija, a svaka ima po 10 pitanja. Kategorije su komunikacija, rešavanje konflikata, partnerske navike, finansije, provođenje slobodnog vremena, očekivanja vezana za intimnost, religijska uverenja, odnos prema porodicama porekla...Na osnovu ovog upitnika psiholog procenjuje koliko se par slaže u kojoj oblasti.

Sveštenik Nemanja Mladenović na dodatno angažovanje odlučio se zbog bola dvoje od njegovih 700 parohijana, zbog jednog razvoda u braku sa četvoro dece.

- Sve je, činilo mi se, divno funkcionisalo. Onda je, kao preko noći, nestalo. Muškarac je napustio pet osoba, pet neprocenjivih bića koja mu je bog dao. Ostavio je porodicu. Bio sam u agoniji danima, rešio sam da učinim šta mogu kao sveštenik i zatražio pomoć psihologa da budem bolji u tome - objašnjava otac Nemanja.

On se obratio Savetovalištu za brak i porodicu, porodičnom psihoterapeutu Gordana Petronijević i psihologu Sandri Jovanović. Psiholog ojašnjava da u svetu već postoje primeri saradnje crkve i institucija koje se bave socijalnim radom, a da je kragujevački primer verovatno prvi ovakav u Srbiji.

- Mi primenjujemo program predbračnog savetovanja koji je već standardizovan i atestiran u Americi. Takvo savetovanje je za parove bez problema i ne znači ispitivanje veze već njeno osnaživanje. Testovi ne pokazuju ko je u pravu, nego gde su polja o kojima treba razgovarati, još se dogovarati. Nakon ova dva razgovora za parove sledi možda najzanimljiviji deo, grupni razgovori u pet radionica - objašnjava Sandra Jovanović.

Na radionicama učestvuju po tri para. Jednom paru je, na primer, jaka strana dobra komunikacija, ali slaba strana rešavanje konflikata. Drugom paru je baš rešavanje konflikata polje snaga. Trećem je usklađenost oko finansija jaka strana. Oni će jedni sa drugima razgovarati i razmenjivati iskustva, učiti jedni od drugih.

Otac Nemanja objašnjava da su današnje mlade porodice dosta ugrožene od svojih porodica porekla. Majke svoje sinove pokušavaju večno da zadrže uz sebe, a to što očevi svoje oženjene sinove i finansijski pomažu muškarcu iz tog para još više "skraćuje krila da sebe doživi na pravi način".

Psiholog Sandra Jovanović kaže da prvi rezultati upitnika i razgovora sa parovima u Kragujevcu ukazuju na visoke skorove na idealizaciji. U Kragujevcu je predbračno savetovanje do sada počelo desetak parova.

(M. Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    7. novembar 2014 | 17:52

    Dusebriznici...

  • Snežana

    7. novembar 2014 | 13:13

    Hvala svešteniku Nemanji na rečima utehe u najtežem trenutku moga života.

  • andrej

    8. novembar 2014 | 18:40

    Divno! Hvala Bogu da je neko nesto pizitivno napisao o aktivnostima svestenika. Na zalost, kao sto se nas narod o mnogim stvarima informise iz tabloidnih novina, tako o mnogim stvarima pa i o crkvi stice pogresno, opšte i najcesce predrasudno misljenje. Kako mediji imaju veliki uticaj na sve nas, a ocigledno se kroz iste , po necijem nalogu, blati pravoslavna crkva i svestenstvo , odatle je jasno kako narod kreira mišljenje. Na zalost, kao i u svakoj profesiji, ima i međju svestenicima onih koji nisu ispravni u svojim postupcima, ali je mnogo veći broj onih koji se zajedno sa svojim mestanima trude da poprave medijski ukaljan izgled crkve. Takav je i ovaj svestenik i zelim mu svako dobro u daljem pastirskom radu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA