UMRO VELJKO KADIJEVIĆ: Poslednji ministar odbrane stare Jugoslavije preminuo u Moskvi! (FOTO)

Bio je na čelu JNA 1991. godine kada su vođene operacije u Vukovaru i Dubrovniku, zbog čega je protiv njega u Hrvatskoj bila podignuta optužnica. Od 2001. godine živi u Rusiji

General Veljko Kadijević, koji je od 1988. do 1992. godine bio savezni ministar odbrane, umro je danas u Moskvi, javio je B92.

Kadijević je od 2001. godine živeo u Rusiji, gde je sedam godina kasnije ukazom tadašnjeg predsednika Dmitrija Medvedeva dobio rusko državljanstvo. Pre toga je dobio status izbeglice, a u Hrvatskoj su protiv njega podignute tri optužnice za zločcine protiv civilnog stanovništva, navodi B92.

Bio je na čelu JNA 1991. godine kada su vođene operacije u Vukovaru i Dubrovniku, zbog čega je protiv njega u Hrvatskoj bila podignuta optužnica.

Iz zemlje je pobegao kada mu je 2001. godine stigao poziv iz Haškog suda da svedoči.

Kadijević je bio poslednji ministar odbrane socijalisticke Jugoslavije u periodu 1988. do 1992.

Hrvatska je od Rusije tražila izručenje pre nego što je dobio državljanstvo, ali je ono odbijeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peras

    2. novembar 2014 | 19:44

    Trebao si po vojnickoj duznosti da zatvoris sve politicare i pobijes a narod cele Yuge bi te podrzao a ovako si od najjace sile u Evropi napravio smesan film.

  • tomo

    2. novembar 2014 | 19:54

    Zlocinac.... Jos jedan manje

  • Čučuk Stanoje

    2. novembar 2014 | 20:06

    Čovek koji je mogao da spreči rat, ili nije. U svakom slučaju nije imao sposobnosti i snage da to makar pokuša. Njegovi rezultati nepostoje.Njegov život je bezvredan , on je ništa. Nije poštovao zakon i ustav zemlje a bio je više od prvog čoveka armije. Mogao bi se svrstati i u zločince zbog nečinjenja onoga što je morao po zakonu. Morao je poginuti braneći zemlju, a ne umreti tamo negde. Zakleo se, ali i to je zgazio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA