Predstavljen vodič za onlajn kupovinu

Državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić kaže da priručnik pod nazivom "e-kupovina" objašnjava šta je kupovina preko interneta i kako se ona obavlja, a da korisnik pritom ostane bezbedan

  • 0

Uprava za Digitalnu agendu predstavila je vodič za kupovinu preko Interneta - "e-kupovina". Ovaj priručnik informisaće korisnike o tome kako da budu bezbedni prilikom onlajn plaćanja, ali i kako da provere kredibilitet prodavca. Takođe, u Upravi za digitalnu agendu smatraju da će ova knjiga pomoći da se bude više onih koji pazare onlajn.

Državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić rekla je da vodič objašnjava šta je kupovina preko interneta, kako se ona obavlja, a da korisnik ostane bezbedan, ko su pravi prodavci ili kako da korisnici plate željeni proizvod ili uslugu.

- Priručnik će pomoći kupcima da razumeju i zaštite svoja prava prilikom onlajn kupovine, ali i da se upoznaju sa dužnostima prodavca - objasnila je Matićeva.

Ona je podsetila da broj korisnika interneta u Srbiji raste, ali je broj onih koji su nešto kupili nesrazmerno mali.

- Ovom knjigom smo želeli da ohrabrimo građane da kupuju preko interneta, da pomognemo preduzetnicima da se poveća broj klijenata, ali i da damo podstrek onima sa preduzetničkim duhom da pokrenu svoj biznis - istakla je Jasna Matić.

Savetnik u Upravi za Digitalnu agendu Slobodan Marković smatra da je glavni razlog za mali broj kupovina preko interneta nepoznavanje samog procesa, strah od gubitka ličnih podataka, zloupotrebe i prevare, kao i neznanje o mehanizmima zaštite.

On je rekao da kupovina preko interneta ima mnogo prednosti, kao što je upoređivanje cena bez gubljenja vremena na obilazak prodavnica, ali i mogućnost razmene komentara i iskustava o nekom porizvodu. Marković je dodao da se građani prilikom kupovine preko interneta najčešće opredeljuju za plaćanje pouzećem.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA