Dom omladine Beograda obeležava 20 godina od smrti Milana Mladenovića

Milan je obeležio jugoslovensku muzičku cenu, a svirao je u grupama Limunovo drvo, Šarlo Akrobata, Katarina II, ali ostaće upamćen kao gitarista i pevač legendarnog sastava Ekatarina Velika

  • 7

Serijal "EKV - Kao da je bilo nekad" autora Dušana Vesića biće predstavljen 5. novembra od 19 do 21 sat u Domu omladine Beograda u sali Amerikana, povodom 20 godina od smrti Milana Mladenovića, legendarnog muzičara, kompozitora, gitariste i pevača.

Milan Mladenović je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, a tokom svoje karijere bio je član grupa Limunovo drvo, Šarlo Akrobata, Katarina II, a kao član Ekatarine Velike ostavio je neizbrisiv trag na kulturnoj i muzičkoj sceni SFRJ. Preminuo je 5. novembra 1994. godine u Beogradu. Na 20. godišnjicu smrti Milana Mladenovića Dom omladine Beograda organizuje veče sećanja na njegov život i rad. Projekcija epizode serijala "EKV-Kao da je bilo nekad", zakazana za 5. novembar, počeće u 19 sati  i traje pola sata.

Serijal "EKV-Kao da je bilo nekad" je dokumentarna serija koja govori o radu i sudbinama članova jedne od najznačajnijih rok grupa sa prostora SFRJ. Istoimeni film ostvario je izuzetno veliki uticaj na kulturnoj mapi u čitavom regionu. U poslednjih pet godina, atmosfera koju nosi muzika sastava Ekatarina Velika i popularnost filma u celom regionu, prouzrokovale su čitav niz uzročno - posledičnih veza, koje su rezultirale time da se javnost uskovitlala, u nameri da se o ovoj grupi ponovo govori, to jest, da se stvaralaštvo sastava iznova proučava, analizira, preslušava.

Cilj je da kroz dela mladih umetnika ovaj fenomen dobije novi život, mesto u istoriji kulture koje im po značaju i uticaju zaista pripada. Poslednjih nekoliko godina, ulice i trgovi u gradovima bivše države dobili su ime Milana Mladenovića. Plato ispred Doma omladine Beograda nosi ime Milana Mladenovića. Određeni broj studenata Filozofskog i FPN odlučio se za to da se u svojim diplomskim ili naučnim radovima bavi temama koje su vezane za rokenrol kulturu bivše Jugoslavije, stvaralaštvo Milana Mladenovića i sastava Ekatarina Velika.

Posle projekcija zakazana je tribina koju će otvoriti Dragan Ambrozić, odgovorni urednik programa Doma omladine Beograda. Na tribini će takođe govoriti i Dušan Vesić, reditelj i producent serije i filma "EKV-Kao da je bilo nekad" zajedno sa koautorkom serijala Sandrom Rančić.

Pored njih, prisutnima će se obratiti i Moma Rajin, novinar i urednik SKC-a početkom 80-ih godina, Aleksandar Žikić, novinar i autor knjige o Milanu Mladenoviću "Mesto u mećavi", Goran Filipović, postapsolvent Katedre za Istoriju Univerziteta u Beogradu, čiji se diplomski rad bavi temom subkulturnih grupa osamdesetih godina u Beogradu i Branko Radaković, nastavnik likovne kulture, čiji se film "Limunovo drvo" nalazi u završnoj fazi snimanja. Posetici će imati ekskluzivnu priliku da pogledaju i odabrane inserte iz budućeg dokumentarca, kao i da čuju neke snimke ovog sastava po prvi put.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    3. novembar 2014 | 15:32

    Svaka cast organizatorima ovoga projekta.. Mladi ljudi i nadolazece generacije treba da zapamte ovu muzicku velicinu,i otrgnu Milana od zaborava,kao i legendarni Ekv.

  • Pera Kojot!

    3. novembar 2014 | 17:27

    Jedna od najvecih grupa Balkana sa, izrazito upecatljivim I poucnim tektovima, koji su prozimani jako dobrom muzikom! EKV Legende, sve do jednog clana!

  • GavrilaOdPrincipa

    4. novembar 2014 | 00:43

    Secam se kada su se pojavili prvi put u ,,Hitu meseca",cini mi se,,Oci boje meda".Bila sam dete tada,ali odrastali smo na toj muzici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA