DA LI JE RANO? Evo sa koliko godina mladi u Srbiji stupaju u seksualne odnose!

Trećina mladih između 15 i 19 godina prvi odnos ima u 17 godini. U odnosu na prethodnu godinu čak 4,1 odsto više njih stupilo je u seksualne odnose u ovom periodu. Nezanemarljiv procenat mladih ovu aktivnost praktikuje i pre 15 godine

  • 40

Rano stupanje u seksualne odnose, veliki broj partnera i nekorišćenje kontracepcije predstavljaju rizično stupanje u seksualne odnose, a prema podacima Instituta ua javno zdravlje Srbije " Dr Milan Jovanović Batut" sve veći broj seksualno aktivnog stanovništva ponaša se upravo ovako. Ovakvo ponašanje, najčešće rezultira infekcijama, polnoprenosivim bolestima ili namernim prekidima neželjene trudnoće.

Ono što je najviše iznenadilo u ovom istraživanju jeste činjenia da mladi sve ranije stupaju u seksualne odnose. Trećina mladih (33,1%) prvi odnos ima u 17 godini. U odnosu na prethodnu godinu čak 4,1 odsto mladih (između 15 i 19 godina) više stupilo je u seksualne odnose u ovom periodu. Nezanemarljiv procenat ovu aktivnost praktikuje i pre 15 godine.

Iako ne postoje zvanični statistički podaci, prema našim saznanjima pojedina deca romske nacionalnosti u seksulane odnose stupaju već sa 12 godina, a prve trudnoće vođene su devojčicama od 13 godina.  Ono što je u svakom slučaju evidentno, tvrde stručnjaci iz Batuta jeste da se granica stupanja u seksualne odnose pomerila naniže.

Kada je u pitanju briga o reproduktivnom zdravlju poražavajućim činjenicama nema kraja. Iako bi trebalo da smo sa godinama odgovorniji, podaci ovog istraživanja pokazuju i da upotreba kontracepcije (kondoma) sa kodinama opada.

Ukoliko znamo da se godišnje u Srbiji, zemlji bele kuge, uradi oko 19.100 abortusa i te kako je poražavajuća činjenica da tek svaka peta žena starosti između 15 i 49 godina koristi bilo kakav vid kontracepcije.

Lekari iz Savetovališta za mlade pri jednom beogradskom Domu zdravlja kažu da je na "trend" da mladi sve ranije stupaju u seksualne odnose uticalo kako činjenica da se sve ranije telesno sazrevaju, ali i da takvom trenud doprinose mediji u kojima se u prseku na svaka četiri minuta pominje seks.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    7. novembar 2014 | 09:40

    Djevojcice gube nevinost i u osnovnoj skoli..A mnogo muskaraca ostaje nevino i do 20 godine..

  • Gospodjica

    7. novembar 2014 | 09:10

    Ja sam prvi odnos imala sa 17 godina i mislim da je to idealno vreme za prvo sexsualno iskustvo. A kad pogledam ovu danasnju decu sve cesce (pogotovo devojcice) gube nevinost cak i u osnovnoj skoli.

  • milan

    7. novembar 2014 | 09:24

    Vec u osnovnoj skoli.Pogotovo se devojcice oblace i ponasaju kao da su nekoliko godina starije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA