Policajci u Americi moraju da daju nadimke kriminalcima

Iako zvuči čudno, davanje nadimaka kriminalcima može da bude jedna od ključnih stvari u istrazi. Time se bave agenti FBI-ja, a ono što im omogućava da imenuju kriminalce jesu snimci koje su zabeležile kamere za video nadzor opljačkanih objekata

  • 1

Svaki kriminalac koji opljačka više od dve banke u Los Anđelesu, dobija nadimak od FBI-ja. Ukoliko pljačkaš koristi neko posebno oružje dobiće nadimak poput "Bandita sa kalašnjikovim" ili "Benzin - razbojnika."

Policija u Los Anđelesu na taj način oslovljava razbojnike jer ih je jednostavno previše, a to je najlakši način za njihovo razvrstavanje.

U ovom trenutku, više od 80 razbojnika koji pustoše banke slobodno šeta Južnom Kaliforijom, a za njihove nadimke zaslužan je specijalni agent FBI Stiv Mej, čija pozicija glasi "koordinator za pljačke banaka", piše Blic. Koliko god čudno zvučalo, davanje nadimaka ovim kriminalcima može biti jedna od ključnih stvari u istrazi.

- Ja sam vam pokretna baza podataka - u šali kaže specijalni agent Mej, koji ovaj posao uspešno obavlja više od jedne decenije, dodajući da njegovo zaduženje uopšte nije lako kao što se u prvi mah čini.

- Ne želim da ih glorifikujem, i da im na taj način dajem samopouzdanje. Svakako im neću davati nadimke poput "Bandit: Rok zvezda" ili slično" - kaže Mej.

Njegov zadatak je da pre svega odabere nadimak koji će biti specifičan a istovremeno neutralan. Nadimci poput "Brinete razbojnice", "Pljačkaša sa gerijatrije" ili "Bandita skitnice" dosta pomažu policiji u njihovom prepoznavanju i hapšenju.

Ono što Meju omogućava da imenuje ove kriminalce jeste njihova fotografija preuzeta sa sistema video nadzora opljačkanih banaka. To mu omogućava širok spektar mogućnosti na osnovu kojih će odrediti nadimak: od boje kose, očiju, odeće pa do oružja pljačke.

- Ovo je jako zanimljiv, ali i odgovoran posao. Kao i u svakom brendiranju, odabir pravog imena je ključan. Izazov je odabrati nadimak koji će biti prihvaćen kod ljudi i na osnovu kojeg će razbojnik biti prepoznatljiviji policiji - izjavio je Mej.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA