ŽELITE DA SE PRESELITE U KANADU? Ovo morate da znate ako želite da "palite" odavde!

Građanima naše zemlje je za odlazak u Kanadu potrebna viza. U zavisnosti od toga kojim povodom putujete, odnosno da li idete turistički ili da radite, postoji i nekoliko različitih vrsta viza

Nakon teksta koji je izazvao dosta pažnje, a u kojem se navodi da će Kanada u narednoj godini primiti između 260.000 i 285.000 doseljenika, što je rekordan broj u novijoj istoriji te zemlje, pokušaćemo da vam objasnimo šta je potrebno kako biste otišli  u Kanadu.

Građanima naše zemlje je za odlazak u Kanadu potrebna viza. U zavisnosti od toga kojim povodom putujete postoji i nekoliko različitih vrsta viza.

Osnovna podela je na privremene odnosno turističke, i stalne, odnosno useljeničke vize.  Svaka od ovih viza ima svoje uslove i kriterijume, koji su postavljeni kanadskim imigracionim zakonom i regulativama. Kandidat mora da ispuni sve tražene uslove kako bi se kvalifikovao.

Postupak za useljeničku i radnu vizu, u redovnim i posebnim programima, prolazi kroz četiri faze. Od toga, dve faze su stručne i kod njih se vrši usaglašavanje sa zakonskim kvalifikatornim uslovima.  Druge dve faze su formalne i odnose se na medicinski pregled i bezbednosnu proveru.

Svaka od faza može da bude eliminaciona. Postupak traje od 4 do 12 meseci, zavisno od toga gde se vodi, kako se vodi i za koju vrstu vize.

Postupak za turističku vizu je relativno kratak. Ukoliko su prikupljena sva dokumenta, od podnošenja zahteva do izdavanja vize će proći od dva do sedam dana. Kod produženja vize, situacija je nešto drugačija, jer se postupak vodi u Kanadi.

Što se tiče postupka  za dobijanje radne dozvole on počinje inicijativom poslodavca iz Kanade koji obezbeđuje formalnu ponudu za posao, overenu od strane kanadskog Biroa rada.

Na osnovu prijave koju je podneo poslodavac, Biro rada ispituje prvo osnovanost zahteva i mogućnost zapošljavanja domaćih radnika (kanadskih državljana i stalnih stanovnika) za traženi posao.

Ta provera, odnosno istraživanje tržista radne snage u Kanadi, traje nekoliko nedelja. U slučaju, da poslodavac ispunjava uslove za zapošljavanje stranog radnika, dobiće potvrdu od Biroa rada u Kanadi.

Sa tom potvrdom i sa ostalim ličnim dokumentima i dokumentima koji dokazuju radno iskustvo u struci i školsku spremu, strani radnik će konkurisati za radnu vizu pred imigracionim vlastima Kanade.

Inače, pravo da se aplicira za kanadsko državljanstvo stiče se nakon tri godine stalnog boravka u Kanadi. Tom prilikom polaže se i ispit za državljanstvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr_sokrates

    5. novembar 2014 | 00:26

    Volimo srbiju. Ok volim i ja srbiju... tu sum odrastao sve lepe trenutke proveo u njoj... imao lepo detinjstvo. .. sada imam porodicu dvoje male dece. Radio sam u firmi gde mesecima nisam primao platu, nisam imao sta da jedem" frižider prazan, racuni za struju svakog meseca sve veći!!! Odakle da platim kada nemam dovoljno ni da hahranim sebe i decu. Deca svake druge nedelje po lekarima.. Slaba hrana nema vitamina koji su potrebni deci u tom uzrastu da bi se normalno razvijala. Zima, ja nemam para za ogrev moram da palim grejalicu da se ne smrznemo i tako pravim jos veci dug za struju, izolacija loša iz godine u godinu kuca u sve gorem stanju, nemaš para da popraviš. Godine prolaze, svaki dan tuga, da idem da kradem uhapsice me... Radim al mi ne daju platu na vreme. .. razmišljam" čemu ovaj zivot. Evo me peta godina na zapadu!!! Deca zdrava kao dren... Radim kao konj, ali imam sve uslove za normalan život. Da platim struju koju potrošim, da frizider uvek bude prepun, hrana," perverzija" samo sto od ptice mleko nisam kupio deci... "zakljucak" od ljubavi se ne živi."

  • OLGICA

    5. novembar 2014 | 13:51

    Kao prvo vidim da je vecina ljudi koji ovde komentarisu iz inostranstva. Naravno, mahom su negativni komentari vezano za odlazak iz Srbije. Ispade, da ovi sto zive u Kanadi bolje znaju kako je ljudima koji zive u Srbiji. Pa dragi moji Srbi zar ste ocekivali da ce Vam neko mozda dati vetar u ledja??? Ne, nece. Ali, ako nista drugo bar da podelim licno iskustvo. Posle 32 godine zivota u Srbiji, otputovala sam KONACNO u inostranstvo prosle godine. Konkretno Norveska. Da st ar bude jos smesnija imam dve rodjene sestre, jednu u Kanadi (Vankuver) , druga u Australiji (Sidnej) . Obe zive tamo preko 20 godina. Iskrena da budem VISE PUTA SAM IM GOVORILA : pomozite mi da odem, da ne kazem molila ih, i znate sta je bio odgovor: MA, JOJ OVDE VISE NIJE KAO STO JE BILO, ZIVIMO KATASTROFA. Na kraju kukanja samo sto nisu trazile da im ja jos posaljem koji dinar. Neverovatno ali svi imaju iste odgovore: MA, JAO SUTRA BIH SE VRATIO ALI NE MOGU OD KREDITA. Dakle, da vam neko da pozitivan stav to zaboravite!!!! Makar i od najrodjenijih. Elem, Bog nije corava macka, sto kaze nas narod :-). Posle sve moje muke u Srbiji, sa platom od 40.000 za visoko obrazovanu zenu u nauci, koja je jos pocela da kasni, kirija, troskovi, PRESKUPA HRANA, muka, jad, o novoj gardarobi da ne pricam???!!! Misaona imenica! E, pa sada lepo hvala milom Bogu zivim kao covek. DA, Da,Da , DA NARAVNO DA NIJE LAKO. ALIIIII, ONAJ KO JE SPREMAN DA RADI I DA U POCETKU SE STISNE I GREBE ZIVECE KAKO DOLIKUJE COVEKU. SRBIJA U SRCU ali gladan u njoj NIKADA VISE. POZDRAV ZA SVE SRBE I SAMO NAPRED!!!!!

  • Srdjan

    4. novembar 2014 | 21:09

    NE HVALA NIPOSTO GMO HRANA DA BUDEM DRUGORAZREDNI GRADJANIN DA MI SE GORI OD MENE SMEJU ZBOG NAGLASKA DA PLACAM POREZ SRPSKIM NEPIJATELJIMA NIKAD ZIVELA SRBIJA I RUSIJA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA