VELIKA TRAGEDIJA: Poginuo srpski matematički genije!

U saobraćajnoj nesreći u Kanadi nastradao je jedan od najznačajnijih svetskih matematičara, prof. dr Ivan Stojmenović (57)

  • 4

U saobraćajnoj nesreći na autoputu blizu Otave poginuo je matematičar prof. dr Ivan Stojmenović (57), objavili su kanadski mediji.

Stojmenović, koji je imao srpsko i kanadsko državljanstvo, bio je jedan od najcitiranijih autora i glavni urednik nekoliko svetski priznatih časopisa u oblasti matematike i informacionih tehnika.

Objavio je više desetina naučnih i stručnih radova i četiri knjige. Dobitnik je, između ostalih, i nagrade britanskog Kraljevskog društva za istraživanje.

Rođen je u Karavukovu, u Vojvodini, 1957. godine. Studije matematike i magistraturu završio je na Univerzitetu u Novom Sadu, a doktorirao 1985. na Sveučilištu u Zagrebu.

U bivšoj SFRJ je radio je na univerzitetu u Zagrebu i na Matematičkom institutu Univerziteta u Novom Sadu.

Predavao je primenjeno računarstvo u školi za mašinstvo Univerziteta u Birmingenu u Velikoj Britaniji, bio je predavač i na univerzitetima u Vašingtonu i Majamiju, a od 1995. godine profesor na Univerzitetu u Otavi, gde je živeo sa porodicom.

Stojmenović je poginuo u ponedeljak, u udesu automobila u kojem je izgubio kontrolu nad vozilom, javili su kanadski mediji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bora

    5. novembar 2014 | 13:01

    Na ovakvu tuznu vest nemoze se spletkariti i praviti propaganda. Ova smrt je gubitak bez ostatka. Neka mu BOG bude milostiv.,

  • Citalac

    5. novembar 2014 | 23:44

    Svaka mu cast na svakom delu!!! Laka mu zemlja bila...

  • русииа

    5. novembar 2014 | 12:21

    Лош прорачун

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA