SPC suspendovala sveštenika koji je dozvolio da crkva postane džamija!

Protojerej-stavrofor Čedomir Videkanić suspendovan je sa svih bogoslužbenih i administrativnih funkcija u parohiji Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou i Melburnskom namesništvu Mitropolije australijsko-novozelandske. Suspenzija će trajati dok se kroz temeljnu istragu ne utvrdi šta je i kako dovelo do toga da se ovako nešto uopšte desi, navodi se u saopštenju SPC

  • 7

Nakon što je otkriveno da je crkva Svetog Arhiđakona Stefana u eparhiji Kizboro u Melburnu dozvolila da se ova crkva pretvori u džamiju, Srpska pravoslavna crkva izdala je zvanično saopštenje o suspenziji protojereja-stavrofora Čedomira Videkanovića, parohijanskog sveštenika.

- Bez predrasuda i osuđivanja, no svesni ozbiljnosti prestupa koji se desio kao rezultat lošeg upravljanja crkvenom imovinom od strane onih kojima je to povereno, u ovom slučaju parohijskog sveštenika, protojerej-stavrofor Čedomir Videkanić suspendovan je sa svih bogoslužbenih i administrativnih funkcija u parohiji Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou i Melburnskom namesništvu Mitropolije australijsko-novozelandske. Suspenzija će trajati dok se kroz temeljnu istragu ne utvrdi šta je i kako dovelo do toga da se ovako nešto uopšte desi - navodi se u saopštenju SPC.

Odlučeno je da će sve administartivne i bogoslužbene dužnosti preuzeti prečasni jerej Dejan Milošević.

- Uz dužno poštovanje za sve vere i njihove vernike, podrazumeva se da je po Svetim Kanonima Pravoslavne Crkve zabranjeno obavljanje verskih obreda drugih verskih tradicija u našim crkvenim i sa crkvom povezanim prostorima. Osim toga, pravoslavni hrišćani su kanonski obavezni ponovo osveštati takva mesta. Toga radi sutra, 6. novembra u 13:00 časova, dole potpisani, zajedno sa prisutnim sveštenstvom i vernim narodom, obaviće obred osveštavanja sale u Crkvenoj opštini Sveti arhiđakon Stefan. Svaka insinuacija ili tvrdnja da su više instance, bilo mi lično, ili bilo koji sveštenik ili član Mitropolijskog Upravnog Odbora, znali za ovaj događaj ili ga odobrili, je potpuno lažna - navodi se dalje u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beogradjanin

    5. novembar 2014 | 18:31

    Njega suspendovali a pedofile vratili u sluzbu....i jos ih pokrivaju. Bruka

  • Slobo

    6. novembar 2014 | 06:24

    Tacno je da moze svaki covek da veruje u svojeg Boga,I tu nema nikakvog sporenja.Ali nikako nesme neko verske objekat koji su gradili narodi da se u njima moli neko na svoju ruku pretvori u neki drugi verski objekat.Naravno u pitanju je materijalna korist.Sada mislim da je kasno za bilo kakve komentare.Jer ljudi koji su trebali da ukazu na necije bahato ponasanje zatajili su.

  • dmostrizid@gmail.com

    7. novembar 2014 | 05:26

    Ok

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA