GORI NA SVE STRANE, A PARA NEMA: Srbija ima najmanje vatrogasaca u regionu!

- Nadam se da će se finansijski problemi rešiti i da će biti povećan broj vatrogasaca, ali i da će biti uveden novi oblik civilne zaštite - rekao je Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a i dodao da ohrabruje interesovanje za poziv vatrogasca i da se za svako radno mesto javlja tri do četiri kandidata

  • 2

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas da Srbija, zbog nedostatka sredstava, ima najmanje vatrogasaca u regionu, a da je prosek starosti vatrogasnih vozila 25 godina.

Na skupu o zaštiti od požara u Beogradu, Marić je rekao novinarima da Srbija ima oko 3.100 vatrogasaca, umesto 7.000 i da zbog nedostatka sredstava ne može da se zaposli još vatrogasaca.

- Iskreno verujem da su vatrogasci u Srbiji heroji. Činjenica je da ih ima najmanje u regionu. Činjenica je da rade s vozilima starim 25 godina, a da je, s druge strane, činjenica da su tolike hiljade ljudskih života spasili. I to je jedna vrsta humanosti i patriotizma - kazao je Marić na skupu u Privrednoj komori Srbije.

On je kazao da su poslednja vozila kupljena 2007. godine i dodao da bi sa 10 miliona evra na godišnjem nivou mogao da se pokrije veliki deo nabavki, uključujući i vatrogasna vozila.

- Nadam se da će se finansijski problemi rešiti i da će biti povećan broj vatrogasaca, ali i da će biti uveden novi oblik civilne zaštite - rekao je Marić nakon konferencije "Zaštita od požara kao značajan aspekt razvoja sistema zaštite i spasavanja".

On je naveo da ohrabruje interesovanje za poziv vatrogasca i da se za svako radno mesto javlja tri do četiri kandidata. Marić je ukazao da građani Srbije nisu sasvim spremni za zaštitu od požara, jer je Srbija u procesu edukacije izgubila više od 30 godina i da deca u školama ne uče kako da se sačuvaju.

- Sasvim sam ubeđen da ćemo 2015. godinu sačekati s boljom situacijom. Razlog za optimizam vidim u tome da ulazimo u izmenu Zakona o vanrednim situacijama, da potpuno hočemo da redefinišemo budžetski fond za vanredne situacije - kazao je Marić.

On je kazao da je potrebno pooštriti kaznenu politiku, proširiti ovlašćenja sektora za vanredne situacije, ali i više uključiti građane u akcije spasavanja. Današnja stručna konferencija uvod je u obeležavanje 180 godina zaštite od požara u Srbiji i 150 godina od osnivanja prve vatrogasne čete.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alan Ford

    6. novembar 2014 | 17:20

    Svaka cast svi vatrogascima!!!

  • Aleksandar

    25. novembar 2014 | 02:33

    Jel moze neko da mi kaze gde to moze da se prijavi za vatrogasca ..?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA