SRAMOTA: Hrvati traže dve a Srbiji duguju 40 milijardi evra!

Na adresu naše vlade uskoro će stići potraživanja za ulaganja u obrenovačku elektranu. Iako Beograd ima 20 puta veća potraživanja od Zagreba, naši susedi sa zapada ne žele da svedu ukupne račune već da novac dobiju - odmah!

Zvanični zahtev Hrvatske, kojim će od Srbije tražiti dve milijarde evra za svoja ulaganja u obrenovačku termoelektranu "Nikola Tesla", "kuva" se ovih dana u zagrebačkoj vladi.

Dok hrvatski energetičari razmišljaju o tome koliko da traže besplatnih kilovata za navodni deo u TENT-u pre raspada Jugoslavije, Srbija svoju imovinu, koju je ostavila iza granice, iščekuje zakonskim putem - dugoočekivanom sukcesijom. Iako Beograd ima 20 puta veća potraživanja od Zagreba, naši susedi sa zapada ne žele da svedu ukupne račune već da novac dobiju - odmah!

Iz hrvatske elektrodistribucije HEP izračunali su da su pre raspada Jugoslavije za obrenovačku elektranu izdvojili sredstva koja se danas mere iznosom od malo više od dve milijarde evra, pa će na adresu naše vlade uskoro poslati ova potraživanja.

Ipak, problem nastaje ukoliko bi Hrvatska potraživala od Srbije novac na osnovu ulaganja u svojinu, onda bi ovaj slučaj potpadao pod sporazum o sukcesiji i bio bi rešavan u okviru deobnog bilansa izmežu bivših jugoslovenskih republika, na šta naša zemlja čeka.

- Hrvati mogu da traže šta su uložili, ali treba da budu svesni da, kada bi Srbija uradila isto, naši susedi bi bili u debelom minusu. Nesrazmera između hrvatskog i srpskog ulaganja u periodu zajedničke države je ogromna, i to u korist Srbije. Neuporedivo smo mi više novca dali u infrastrukturne, energetske, vojne objekte nego što je Hrvatska ulagala kod nas -  kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

- Naši građani i firme od Hrvatske očekuju imovinu vrednu između 30 i 40 milijardu evra - kaže Savo Štrbac, predsednik "Veritasa", nevladine organizacije koju su devedesetih godina prošlog veka osnovali Srbi iz Republike Srpske Krajine.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    8. novembar 2014 | 23:56

    Kakve gluposti? Odmah napraviti kontra tuzbu za mnoge stvari i nasa ulaganja u Hrvatskoj. S obzirom da smo duplo veca nacija od njih, neminovno je i da su nasa ulaganja duplo veca! Ovaj drugi proces od 30 / 40 milijardi neka saceka svoje vreme a u medjuvremenu se bavite predratnom situacijom kao sto su YU ulaganja u Hrvatsku infrastrukturu, Krsko i turizam za pocetak!

  • Milutinac

    9. novembar 2014 | 00:04

    A ko je ulagao u univerzijadu,evroviziju u ZG. Olimpijske igre itd..Da ne pominjem sto sam davao 10 godina 10% od svoje plate za zemljotres u CG. Ko ce to da vrati i kada?

  • Vlada

    9. novembar 2014 | 00:02

    Ok moze odmah ... Odbicemo dve i znaci dodju nam 38 milijarde

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA