Protest zbog izmene optužnice vođi "Obraza"

Organizacije za ljudska prava najoštrije protestuju zbog izmene optužnice protiv Mladena Obradovića

  • 0

Organizacije za ljudska prava najoštrije protestuju zbog izmene optužnice protiv Mladena Obradovića, lidera desničarske organizacije "Obraz".

Njemu se prvobitno stavljalo na teret da je svojim i aktivnostima "Obraza" doprineo tome da se Parada ponosa 2009. godine ne održi.

"Mladen Obradović je optužen da je ispisivao grafite mržnje 'Beogradom krv će liti, gej parade neće biti', 'Pederi čekamo vas', 'Smrt pederima' i u novinskim tekstovima širio govor mržnje i zastupao ideje koje zagovaraju nasilje i diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije", navodi se u saopštenju.

Prema prvobitnoj optužnici, ovakve aktivnosti su uticale na neodržavanje Parade ponosa 2009. godine. Međutim, prema optužnici koja je izmenjena 3. februara 2012, na samom kraju postupka zaključuje se da te aktivnosti nisu doprinele onemogućavanju pripadnika LGBT populacije u ostvarivanju prava na okupljanje, koje je zagarantovano Ustavom Republike Srbije.

"Izmenom optužnice tužilac izostavlja posledicu učinjenog krivičnog dela, iako su predstavnici policije i pravosuđa nedvosmisleno naglašavali da aktivnosti 'Obraza' i njegovog lidera imaju udela u organizovanju nasilja nad građanima Srbije", tvrde u ovoj organizaciji.

Oni zahtevaju od tužilaštva da obrazloži promenu optužnice i javnosti objasni ovakvu iznenadnu promenu, koja još više ohrabruje navedene organizacije i njihove članove da nastave sa nasiljem i govorom mržnje.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA