Evo zašto Srbi sanjaju državni posao

Rad u državnoj službi podrazumeva, između ostalog, redovne doprinose, bonuse, jubilarne nagrade, a negde čak i 13. platu. U državnim preduzećima u administraciji efektivno se radi tri sata i 45 minuta dnevno, kod privatnika sedam sati i 18 minuta

  • 18

Redovna plata uz malo truda, slobodni dani, višesatna igranja pasijansa i druženja na društvenim mrežama, razlozi su zbog kojih je državni posao u Srbiji na vrlo dobrom glasu.

Brojne su privilegije državnih službenika u odnosu na zaposlene u privatnim firmama i podrazumevaju između ostalog redovne doprinose, bonuse, jubilarne nagrade, a negde čak i 13. platu.

Istraživanja pokazuju da u javnim preduzećima svaki efektivan sat rada košta 809 dinara, dok za isto vreme zaposleni u privatnoj firmi zaradi svega 226 dinara. I radni dan je u proseku kraći za čak četiri sata.

Analize Centra za istraživanje u privredi pokazuju da se u Srbiji u državnim preduzećima u administraciji efektivno radi tri sata i 45 minuta dnevno, a na terenu 25 minuta duže. Istovremeno se kod privatnika radi efektivno sedam sati i 18 minuta, dakle skoro četiri sata duže.

Prostom računicom dolazi se do zaključka da je zaposleni na državnim jaslama po satu plaćen čak tri i po puta više nego njegove kolege zaposlene kod privatnika.

Prosečna zarada u javnim preduzećima je viša od 67.000 dinara, dok je kod privatnika oko 39.000. U celom javnom sektoru prosek je prema nekim proračunima oko 50.000 dinara.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lana Nis

    10. novembar 2014 | 00:38

    Razlozi su sledeci: kod nas su privatnici robovlasnici,a robovi-zaposleni,nemaju pravo glsa,rade sve,i ono sto im nije u opisu psla,rade i prekovremeno (naravno bez nadoknade),trpe razne vrste mobinga,i sve to za neku bednu,bednu platicu-nizu i od minimalca,ahhh da,posao im nikada nije siguran,rade po ugovoru,a i na crno-mnogo puta nisu ni prijavljeni..e to su "privatnici" kod nas,vecina,svaka cast izuzecima...Ima mnogo postenih i vrednih ljudi u J.P-ima,ima i onih drugih,UGLAVNOM IH NERADNICI I LOPOVI VODE,PA TO SU NASI DIREKTORCICI!pozZz

  • aконкагва

    9. novembar 2014 | 22:37

    Сва је срећа па државни посао добијају стручни и школовани кадрови. Ми смо једна од малобројних држава у свету где се он добија а да не зависи од тога да си члан партије. Било које. Страни стручњаци долазе да виде модел како је овде искорењен непотизам, како би то искуство употребили за своје потребе. Наравно да је један појам одавно заборављен приликом запошљавања, а то се ваљда зваше корупција. Само стручност, и ништа осим стручности.

  • Darko

    10. novembar 2014 | 00:17

    Nije svaka drzavna sluzba ista. Ja sam bio u drzavnoj sluzbi i penziju zaradio radeci svakodnevno 10-12 sati, svaku subotu po 5-6 sati a ne retko i nedelju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA