HTEO DA UNIŠTI RUSIJU: Čerčil hteo da Amerika baci atomsku bombu na Kremlj

Bivši premijer Velike Britanije je insistirao na tome da je "jedini spas za svetsku civilizaciju da američki predsednik proglasi kako Rusija ugrožava mir u svetu" i da je napadne

  • 16

Iz tajnog dokumenta iz arhiva FBI otkriveno je kako je Vinston Čerčil po završetku Drugog svetskog rata apelovao na Amerikance da bace atomsku bombu na Kremlj, što je smatrao jedinim načinom da se spreči širenje komunizma na Zapad.

Čerčil koji je bio britanski premijer tokom Drugog svetskog rata, a potom i pedesetih godina 20.veka, taj predlog izneo je 1947. godine američkom desničarskom republikanskom senatoru Stajlsu Bridžisu, koji je trebalo da pomogne da se američki predsednik Hari Truman ubedi da baci atomsku bombu na Moskvu, piše britanski Dejli Mejl, a prenosi Raša tudej.

Tajni dokument FBI će se pojaviti u knjizi istraživačkog novinara Tomasa Mejera "Čerčilovi i Kenedijevi", koja izlazi iz štampe narednog meseca.

U dokumentu se navodi kako je Čerčil insistirao da je "jedini spas za svetsku civilizaciju da američki predsednik proglasi kako Rusija ugrožava mir u svetu" i da je napadne. U suprotnom, isticao je Čerčil, Rusija će napasti Ameriku "u roku od dve - tri godine, kad se sama domogne atomske bombe, pa će civilizacija biti uništena ili unazađena za više godina".

SSSR je svoju prvu atomsku bombu testirao 1949. godine, što je potpuno iznenadilo SAD, koje nisu bile svesne da i Sovjeti raspolažu nuklearnim oružjem.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eeee

    9. novembar 2014 | 23:28

    Kad bi znali šta sve ne znaju o Rusima...

  • Totalni mrak

    10. novembar 2014 | 07:20

    Dobro što ovaj nije bio živ 1999...bacio bi na nas nuklearnu ;-)

  • Čučuk Stanoje

    10. novembar 2014 | 07:37

    Ovo baca novo svetlo na Čerčila. Baš i nije bio puno pametan. Kad neko ovo hoće onda ..........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA