KOLIKO SMO ZAVISNI: Trećina stanovništa se kljuka lekovima protiv bolova!

Rezultati Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2013. godine pokazuju da svaki šesti pušač puši više od pakle dnevno, muškarci piju šest puta više od žena, dok žene piju više sredstava za smirenje i bolove

  • 1

Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije je treće nacionalno istraživanje zdravlja stanovništva (2000,2006,2013) koje je sprovelo Ministarstvo zdravlja, a analizu rezultata uradio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut“.

PUŠENJE

Više od polovine stanovništva Srbije (51,8%) je pušilo nekada tokom svog života, a većina stanovnika (81,7%) koja puši je to činilo svaki dan, pokazuju istraživanja Instituta "Batut". U populaciji starosti od 15 godina pa više puši 34,7%, dok je svakodnevnih pušača 29,2%. Poražavajuća činjenica je da 17,4% njih pokazuje izuzetno jaku zavisnost od cigareta, što znači da puše više od pakle dnevno.

Procenat pušača je veći u starosnoj grupi od 18 do 64 godine (41,2%). Najveći procenat pušača je u starosnoj grupi od 35 do 44 godine (47%), manji je grupi od 75 do 84 godine (9,1%), a najmanji među starijima od 85 godina (4%). Stanovnici gradova više puše od stanovnika ostalih naselja (36,4% prema 32,2%)

Više od polovine stanovništva (54,4%) koje ne puši izloženo je duvanskom dimu u zatvorenom prostoru, a 47,1% nepušača je zabrinuto za svoje zdravlje zbog šttnih polednica duvanskog dima.

Tokom 2013. godine svaki treći pušač (33%) je pokušao da ostavi cigarete, a svaki drugi (58%) je bio zabrinut za svoje zdravlje. Samo 35% pušača je dobilo savet kakon da prestane da puši tokom edukacije i motivacije zdravstvenih radnika.

ALKOHOL

Ispijanje alkoholnih pića u Srbiji je postalo učestalo među mladom populacijom u Srbiji. Međutim, rezultati istraživanja za 2013. godinu su pokazali da 46,1% Srba nije konzumiralo alkohol uopšte. U populaciji između 15 i 19 goddina njih 47% nije pilo alkohol, znatno više devojaka (54%) nego dečaka (41,1%).

Svakodnevno je pilo 4,7% stanovništva što predstavlja porast (3,4%) u odnosu na 2006. godinu kada je poslednji put rađeno istraživanje. Muškarci piju svakodnevno čak šest puta više nego žene (8,3% naspram 1,3%).

Naviku da pretera sa pićem odnosno da popije više od šest alkoholnih pića makar jednom nedeljno  ima 4,3% stanovništva, dok 16% stanovništva ima ovu naviku jednom mesečno.

PSIHOAKTIVNE SUPSTANCE

Tokom prethodne godine 36,1% stanovništva Srbije koristilo je sredstva protiv bolova. Sredstva za smirenje je koristilo 18,1%, a sredstva za spavanje 10,4%. Žene su češće koristile sredstva za smirenje nego muškarci (24,5 prema 11,3%). Upotreba ovih lekova je najzastupljenija među populacijom starijom od 55 godina.

Ilegalne droge je prošle godine koristilo manje od 1% stanovništva, a najzastupljenija droga je bila kanabis (0,4%). Nasuprot lekovima za smirenje, bolove i spavanje, ilegalne droge su najviše konzumirali stanovnici mlađi od 35 godina.

U istraživanju se navodi da treba uzeti u obzir pitanje iskrenosti ispitanika, jer se zloupotreba droga vodi kao društveno neprihatljivo ponašanje.

(Telegraf.rs / Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ceda macak

    19. novembar 2014 | 02:33

    o.k.imam 50 godina,pusim,ne pijem,pijem svakog dana nimulide zbog bolova,i uvece obavezno za spavanje.elem,posto mi to nista dobro nije donelo,i dalje me sve boli,pod hronicnim sam stresom i ne mogu da spavam,ja cu lepo ovih dana da krenem sa po jednim dzointicem,pa cu da vidim ko je tu blesav.moje ortake koji povremeno izduvaju jedan nista ne nervira,nista ne boli i spavaju kao bebice.kao,oni ludi a ja pametna?ne verujem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA