Da li su elektronske cigarete zaista štetne?

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" poručuju da je neophodno unapređenje zakona kojim će se bez izuzetaka zabraniti pušenje u svim ugostiteljskim objektima

  • 11

Svaka cigareta, bila ona nikotinska ili elektronska, može da smeta, kako pušačima tako i osobama u okruženju, bez obzira na uzrast i pol i potrebno je dosledno primenjivati Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

- Neophodno je zalagati se za unapređenje zakona , pre svega, u smislu potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima bez izuzetaka - saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

Povodom obeležavanja predstojećeg Nacionalnog dana bez duvanskog dima, 31. januar 2015. godine, Kancelarija za prevenciju pušenja Instituta Batut raspisala je nagradni konkurs za studente umetničkih fakulteta u Srbiji za izradu plakata na temu "Svaka cigareta smeta".

Konkurs će biti otvoren do 1. decembra 2014. godine, a pobednike očekuju vredne novčane nagrade: prva nagrada u iznosu od 70.000 dinara, druga nagrada u iznosu od 50.000 dinara, treća nagrada u iznosu od 30.000 dinara i devet pratećih nagrada u iznosu od po 10.000 dinara.

Nagrađeni radovi biće predstavljeni na izložbi koja će biti organizovana uoči Nacionalnog dana bez duvanskog dima.

- Pozivamo sve zainteresovane studente umetničkih fakulteta u našoj zemlji da se prijave na konkurs i pošalju svoje radove. Na ovaj način želimo da ih podstaknemo da razmišljaju o svom zdravlju, posledicama pušenja i izlaganja duvanskom dimu, kao i da ih edukujemo da preventivno deluju i aktivno učestvuju u rešavanju ovog problema - izjavila je šef Kancelarije za prevenciju pušenja dr Biljana Kilibarda.

Ona je dodala da prema najnovijim istraživanjima Instituta za javno zdravlje Srbije ukupno 34,7 odsto odraslog stanovništva Srbije puši, dok je elektronske cigarete bar jednom tokom života koristilo ukupno 9,6 stanovnika uzrasta od 18 do 64 godine.

Osim nagradnog konkursa za studente, Kancelarija za prevenciju pušenja priprema posebne aktivnosti povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, a do kraja godine će javnosti predstaviti i rezultate globalnog istraživanja o upotrebi duvana kod mladih.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    10. novembar 2014 | 14:34

    Kako lepa reklama. Da se ne pusi elektronska cigara samo zato sto mrsi konce duvanskoj industriji

  • Nenad

    10. novembar 2014 | 14:46

    Parim skoro dve godine i NIKAD mi niko nije uputio zamerku da mu smeta, bilo da sam bio na zatvorenom ili otvorenom prostoru. Kod mene u kuci su svi zakleti nepusaci ali nikom ne smeta para elektronske cigare, pa cak ni zivotinjama a poznato je kako one reaguju na stetne materije.

  • ubodu pa odu

    10. novembar 2014 | 14:36

    Parim već tri godine,ali izazivaju zavisnost.Ne mogu da ih se otarasim,svakako su bolje od duvanskih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA