Nikola Simić umro na isti dan kao i reditelj Žikine dinastije, u kojoj je on glumio (VIDEO)

Zoran Čalić je bio autor kultnih filmova naše domaće kinematografije kao što su "Žikina dinastija", "Lude godine", "Ćao inspektore". Filmovi Čalića su u momentu pojavljivanja bili najgledaniji u Srbiji, a velika popularnost koju su imali ni danas nije umanjena

  • 2

Filmski reditelj i scenarista Zoran Čalić preminuo je u Beogradu juče u 84. godini, saopštilo je danas Udruženje filmskih umetnika Srbije.

Kremacija će se obaviti sutra, u 16 sati, na Novom groblju u Beogradu.

PREMINUO NIKOLA SIMIĆ: Otišao velikan srpskog glumišta!

Čalić je autor više od 20 igranih filmova, među kojima su najpopularniji "Lude godine, "Žikina dinastija", "Došlo doba da se ljubav proba", "Ćao inspektore" i mnogih drugih.

Filmsko-televizijsko delo Čalića, posebno u domenu omladinskog filma kao žanra, jedinstveno je u srpskoj kinematografiji.

Humoristični, provokativni i uzbuđujući, filmovi ovog reditelja uspevali su da ostvare snažnu recepciju kod brojne publike. Srpski film je na svojevrstan način u njegovim komedijama ostvario zanimljiv susret omladinskog vitalizma i istorijskog populizma.

Ovaj prepoznatljiv autor, ostvarivši veliki opus, uspeo je da obogati srpski film posebnom žanrovskom tematikom, brojnim komedijama i svedočenjem o jednom istorijskom periodu.

Filmovi Čalića su u momentu pojavljivanja bili najgledaniji u Srbiji, a velika popularnost koju su imali ni danas nije bitno umanjena. 

Čalić je dobitnik više nagrada i priznanja, među kojima je posebno priznanje umetnicima za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA