SAJBER-PREVARANTI SA KOSOVA: Ovo su najtraženiji kriminalci u Nemačkoj! (FOTO)

Osim što su poznati kao sajber-kriminalci, braća Selimi se nisu ustručavali od oružja, pretnji ubistvom i podmetanja požara, a imaju i veze sa ruskim sajber podzemljem

  • 3

Dva brata sa Kosova, Kastriot (25) i Krešnik (21) Selimi trenutno su na listi najtraženijih kriminalaca u Nemačkoj. Oni se nalaze u bekstvu jer ih državno tužilaštvo u Drezdenu smatra za kolovođe kriminalne bande i tereti za čitav niz teških kriminalnih dela - ucenu, prisilu, podmetanje požara, povredu autorskih prava i utaju poreza, piše dnevnik "Velt", koji se temeljno pozabavio ovim spektakularnim slučajem sajber kriminala.

Porodica Selimi se zbog rata devedesetih preselila na Zapad, ali nisu ni slutili da će njihovi sinovi postati ključne figure nove, digitalne mafije čija se zarada meri milionima evra. Preko 1,3 miliona filmova na sajtu kinox.to i stotinama hiljada na movie4k.to, donose neverovatnu zaradu od ukradenih filmova, muzike, serija, kompjuterskih igrica čineći sistematsku povredu prava vlasnika.

Braća Selimi nisu prvi put pod istragom, ali su predosetila opasnost i još u julu pobegla iz Nemačke. Susedi kažu da ih već mesecima nisu videli, a sa sobom su poneli sve kompjuterske lozinke neophodne da se ilegalni portali isključe.

Oni se nisu ustručavali od oružja, pretnji ubistvom i podmetanja požara, a imaju i veze sa ruskim sajber podzemljem. Trag Selimija vodio je iz Lajpciga i Berlina prema Panzdorfu kraj Libeka, ali i na Devičanska Ostrva, Kipar, Floridu i Sankt Peterburg. Državni tužilac Volfgang Klajn kaže da se radi o organizovanom kriminalu budućnosti, a ovakvi počinioci pratiće nas sledećih godina "pošto se radi o profitu i vladavini internet mrežom".

Piratsku karijeru braća su započela kao vrlo mladi, tako što je njihov prvi server postavljen na internet u septembru 2005. godine, kada su imali 13, odnosno 16 godina. Oni su do svog "uspeha" uvek dolazili po istom scenariju: najpre pretnje nasiljem, a onda otimanje sajta na koji su se nameračili.

Još uvek se ne zna ni gde se nalaze ova dva brata, kao ni gde je sav novac koji su zaradili baveći se ilegalnim poslovima. Oni su sve vreme živeli skromnim životom u zajedničkom porodičnom domu sa roditeljima.

(Telegraf.rs/ Izvor: welt.de/ Foto:ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    10. novembar 2014 | 19:39

    Kao iz filma.

  • Љиљана

    11. novembar 2014 | 07:40

    Можда су на Косову, а пошто су Немци признали независност, нек их тамо потраже.

  • ..pablo..

    11. novembar 2014 | 11:16

    Svaka im cast,sposobni momci.. A tako mladi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA