Pogledajte kako je obeležen Dan primirja širom Evrope (FOTO)

Dan primirja obeležava se 11. novembra, po sećanju na 1918. godinu kada su istog dana u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat

  • 1

Komemorativnim svečanostima širom Evrope obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu, dok će u Francuskoj kasnije na nekadašnjem bojnom polju biti otkriven međunarodni spomenik svim stradalim vojnicima.

U Velikoj Britaniji je nakon dva minuta ćutanja tačno u 11 sati odata pošta stradalima u Prvom svetskom ratu, ali i svima koji su stradali u konfliktima u prošlom veku. Komemoracije su održane u Vestminsterskoj katedrali, na Trafalgar skveru i ispred Kenotafa, spomenika neznanim junacima u Londonu gde su vence položili kraljica Elizabeta, premijer Dejvid Kameron i drugi visoki zvaničnici.

Dan sećanja na poginule obeležen je i u vojnim bazama, crkvama i školama širom Britanije, prenosi BBC i dodaje da je u Kabulu i Bagdadu takođe odata počast poginulim britanskim vojnicima.

Predsednik Fransoa Oland je  jutros položio venac na Grob neznanog vojnika kod Trijumfalne kapije u Parizu, u Francuskoj. Tokom dana će, kako je najavljeno na vojnom groblju Notrdam de Loret na severu zemlje otkriti spomenik posvećen vojnicima različitih nacionalnosti koji su poginuli u regionu. Na spomeniku koji nosi ime "Prsten sećanja" abecednim redom su ispisana imena skoro 600.000 nastradalih vojnika.

U Belgiji je centralna ceremonija odavanja pošte stradalima održana u gradu Ipru gde su se vodile važne bitke u Prvom svetskom ratu.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • posteni Srbin

    11. novembar 2014 | 16:16

    Najveci problem Imaju hrvati. Ni rijeci o ovom dogadaju. Bili uvereni da ce pokoriti Srbiju kazu do zemuna je njihovo. Kralj im oprosti oni ga Ubise. Toliko o nama Srbima, nasim zabludama koje traju i trajace.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA