Albanija zatvorila tržište za srpske lekove!

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da je Albanija početkom septembra donela zakon kojim je ograničila uvoz lekova i medikamenata svih vrsta iz Srbije na svoje tržište, što je mimo svih protokola i sporazuma potpisanih između Srbije i Albanije

  • 25

Albanija donela zakon kojim je ograničila uvoz lekova i medikamenata svih vrsta iz Srbije na svoje tržište, što je mimo svih protokola i sporazuma potpisanih između Srbije i Albanije – rekao je ministar privrede Željko Sertić.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da je Albanija početkom septembra donela zakon kojim je ograničila uvoz lekova i medikamenata svih vrsta iz Srbije na svoje tržište, što je mimo svih protokola i sporazuma potpisanih između Srbije i Albanije.

- To znači za naše dve najveće farmaceutske kompanije, Galeniku i Hemofarm, zatvaranje tržišta za 110 preparata koji danas postoje registrovani ili su u toku registracije za plasman na njihovo tržište -  rekao je Sertić u Privrednoj komori Srbije na skupu o srpskoj izvoznoj privredi.

To je, prema njegovim rečima, veliki finansijski minus za obe kompanije i Srbija, kako je kazao, neće dozvoliti da joj Albanija uvede pravila kojima će pokušati da uništi deo srpske privrede, a da Tirana ostane bez bilo kakvih implikacija sa srpske strane.

- Nećemo dozvoliti da Albanija nama uvede pravila koja će uništiti naš deo proizvodnje, a da ona ostane bez implikacija od strane Srbije -  rekao je Sertić.

Ministar privrede je rekao da je pre par dana, tokom posete albanskog premijera Edija Rame Beogradu, ukazao na ovaj problem sa farmaceutskom industrijom.

- Kapacitet naše države da se bori sa takvim stvarima jeste upravo naša politička stabilnost i rešenost da imamo otvorenu ruku za saradnju sa svima, ali pod uslovom da se poštujemo međusobno - rekao je Sertić.

On je podsetio da se vrlo često u okviru CEFTA sporazuma dešavaju problemi vezani za to da pojedine zemlje donose uredbe kojima uvode određene prepreke u trgovini i podsetio na slučaj kršenja ovog sporazuma od strane Makedonije u trgovini žitaricama.

Sertić je dodao da su sve ovo problemi koje mora da rešava država.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA