ALBANAC ZAROBIO SRPSKE RADNIKE: Drži ih zatvorene danima bez hrane u Rusiji!

Radnici koji su u Rusiji angažovani na izgradnji naučnog instituta "Skolkovo" u Podmoskovlju, nemaju novac da se vrate u Srbiju, pa su prinuđeni da u zgradi gde su smešteni preživljavaju na hlebu i vodi

  • 38

Grupa od 75 srpskih građevinskih radnika danima je zarobljena u Moskvi bez hrane i novca jer njihov šef Arif Dalifi, vlasnik beogradske firme "Invest gradnja", odbija da im isplati dogovorene zarade.

Radnici koji su u Rusiji angažovani na izgradnji naučnog instituta "Skolkovo" u Podmoskovlju, nemaju novac da se vrate u Srbiju, pa su prinuđeni da u zgradi gde su smešteni preživljavaju na hlebu i vodi.

Za to vreme njihov poslodavac Albanac Dalifi čak traži od njih da mu isplate 1500 dolara na ime troškova.

Srpske građevinare je početkom avgusta angažovalo preduzeće "Putevi Užice", ali je za podizvođača uzeta Dalifijeva firma.

Radnici tvrde da im je obećana zarada od 2. 000 dolara mesečno i da su dobili deset puta manju cifru, dok Dalifi to pravda činjenicom da je posao bio ugovoren u rubljama, valuti koja je drastično pala u odnosu na dolar.

Desetorica radnika su uspela da pozajme kod prijatelja novac za kartu i da se dokopaju Srbije, a u Moskvi je ostalo još 75 građevinara, među kojima i Radoje Živanović.

Ovaj armirač iz Beograda tvrdi da su radnici prevareni jer su posao ugovorili u dolarima, a ne u rubljama.

- Kada smo se dogovarali, obećano nam je 1.500 - 2.000 dolara. Od kada smo stigli, radimo od jutra do mraka za desetostruko manje novca i to nam obračunavaju u rubljama po starom kursu. Ko je mogao, pobegao je u Srbiju, a mi sedimo skrštenih ruku jer nemamo od čega da kupimo kartu - kaže Radoje.

- Tražili smo pomoć od "Puteva Užice", ali su nam oni rekli da redovno isplaćuju našeg gazdu, podizvođača Dalifi Arifa iz "Invest gradnje". Međutim, mi te pare nismo ni videli - nastavlja on.

Epilog svega je da radnici poslednjih dana gladuju. Radoje kaže da su pozajmili novac od kolege i kupili paštetu koju su međusobno podelili.

S druge strane, vlasnik "Invest gradnje", Arif Dalifi kaže da je pretpostavio da će radnici ostati bez punih zarada zbog pada rublje, ali ih je ipak primio iz samilosti.

- Mnogo sam razmišljao da li da ulazim u taj posao jer je ugovor bio u rubljama, a ja sam znao da se može desiti da ta valuta strašno padne i da radnici ne budu zadovoljni. Međutim, smilovao sam se i zaposlio ih jer se i bez oglasa javilo 400 ljudi koji bi radili bilo kakav posao, samo da dođu do hleba - kaže on.

On, takođe, navodi da je svestan da plata kasni, ali da će gledati da ih isplati do 15. novembra, kao i da ne može da utiče na vrednost rublje.

Najžalosnije od svega je što Arif namerava da radnicima koji dele da se vrate u Srbiju odbije 1. 500 dolara za troškove koje je pretrpeo.

- Ja moram to nekako da povratim, pa ja sam za njih plaćao poreze i doprinose, kao što sam im izvadio i radne dozvole, što oni ugovorom moraju da mi nadoknade - tvrdi on.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Леотар Требиње

    13. novembar 2014 | 09:32

    Шиптар држи заробљене Србе-раднике на радилишту у сред Русије и он је власник Београдске фирме ?

  • DJENKA

    13. novembar 2014 | 08:27

    Kakav apsurd : Albanac vlasnik Beogradske firme u Rusiji sa Srbima radnicima . E sta smo docekali !

  • Ca

    13. novembar 2014 | 09:10

    cuj: Albanac vlasnik beogradske firme: "invest gradnja"... eee srbi moji, gde smo se mi snasli... dno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA