IZGUBILI SU MILIJARDE: Ovo je 10 najgorih poslovnih odluka svih vremena! (VIDEO)

Odbijanje jednog od najuspešnijih bendova u istoriji i propuštanje šanse za kupovinom ključnog izuma samo su neke od najgorih poslovnih odluka ikad. Pročitajte šta se sve nalazi na ovoj listi pogrešnih odluka

  • 4

Kada birate partnera ili kompaniju kojoj ćete prodati svoj patent, morate biti obazrivi da ne napravite krucijalnu grešku. Međutim, ove poslovne odluke su se odbile o glavu brojnim kompanijama, jer da su bili hrabri, sada bi zarađivali milijarde.

10. "Nova kola"

Tokom 1985.godine Koka kola je preimenovala ime brenda u "coke", a takođe je promenila svoj recept star 99 godina. Kompanija je dobila 400.000 pritužbi, pa su vratili ime brenda za 87 dana.

9. Prodaja "Ratove zvezda"

Američka filmska kompanija Foks je 1977. godine prodala sva prava na robu vezanu za "Ratove zvezda" Džordžu Lukasu za samo 20.000 dolara. Danas dve trećine ukupne zarade od "Ratova zvezda", koja se inače procenjuje na 30 milijardi dolara, dolazi upravo od prodaje raznih figurica i ostale robe.

8. Blokbaster odbio Netfliks

U 2000. godini Blokbaster je odbio da kupi Netfliks za 50 miliona. Danas, četrnaest godina kasnije, sve radnje Blokbastera su zatvorene, a Netfliks sada vredi 900 miliona dolara.

7. Mars odbio "E.T."-ja

Kompanija Mars je 1981. godine odbila da svoje proizvode, M&M bombone, reklamira u filmu "E.T", a da zauzvrat reklamira film na svojim omotima. Umesto njih, kompanija Reese's je prihvatila ponudu i njihova zarada se uvećala za 65 odsto.

6. Patentiranje telefona

Komunikaciona kompanija Western Union je 1876. godine odbila 100.000 dolara vrednu ponudu da patentira telefon. Njihovo objašnjanje - "telefon je električna igračka bez komercijalnih mogućnosti".

5. Džordž Lukas prodaje Piksar

Stiv Džobs je otkupio Piksar od Lukasa 1986. godine za 5 miliona. Dvadeset godina kasnije Dizni je otkupio Piksar za skoro 1.500 puta veću cifru - 7.4 milijardi.

4. Kodakova digitalna kamera

Kodak je napravio prvu digitalnu kameru još 1975. godine ali su to prećutkivali jer su se bojali za svoju kontrolu na filmskom tržištu. Kada je prodaja opala, proglasili su bankrot 2012. godine.

3. Suosnivač Epla prodao akcije

Suosnivač Epla Ron Vejn je prodao svoje akcije u kompaniji za samo 800 dolara 1976. godine. Već godinu dana kasnije zarada je iznosila 2.7 miliona, a danas bi njegove akcije vredele 35 milijardi dolara.

2. "Decca" odbila Bitlse

Grupa Bitls je 1962. godine održala dvočasovni nastup na audiciji za "Decca records". Nakon nekoliko nedelja "Decca" je kontaktirala Bitlse i obavestila ih da nisu zainteresovani. Razlog - "četvoročlani bend sa gitarama je prošlost".

1. Jahu odbio Gugl

Jahu je odbio Gugl i to dva puta. Prvi put 1997. godine za 1 miliona, a zatim ponovo 2002. godine za 5 milijardi. Danas Gugl vredi deset puta vise od Jahua - 350 milijardi dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • аконкагва

    13. novembar 2014 | 15:17

    Срећа је па код нас нема оваквих пословних промашаја. Наши људи су спремни и вешти да преко ноћи постану виноградари и да праве најбоља вина за које се просто отимају у свету. Електронска индустрија из доба социјализма је сада на нивоу јапанске са којом држи примат. Руководећи кадар је једноставно такав да не дозвољава било какав промашај. Зато смо у врху светске економије, јер промашаја код нас нема.

  • Boki

    13. novembar 2014 | 14:33

    Sve su to americki poslovni promasaji. Sta je sa ostalima?

  • Slobo

    13. novembar 2014 | 15:03

    Nisam ove informacije shvatio kao promasaje nekih kompanija tamo iz neke drzsave pa taman to bila I Amerika.Licno mislim bilo u kojoj od ovih kompanija treba da izvucemo poruku.Ako verujete u ono sto radite bezobzira na pocetni neuspeh treba ici napred jer ce rezultati doci.Nikada necija subjektivnost ne treba da vas pokoleba. Nikada ne treba sebe pocenjivati a nekog uzdizati bezobzira koliko on u tom trenutku vise vredeo od vas.Jer nas narod kaze'' zivot se okrece sto je nekad gore kasnije ce biti dole I obrnuto''.Mnogo porodica znam u svojem mestu koji su pre mnogo godina bili gazde maltene pola mesta je njihovo,sada su na rubu siromastva a nemju neke velike srece u porodicnom zivotu.Pitanje je prosto.Sta je u zivotu vrednost?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA