Polagaćemo vozački ispit bez policije?

Prvi put od početka organizovane obuke za vozački ispit na našim prostorima - trebalo bi da policajca na ispitu zameni civilna osoba, instruktor ispitivač iz Agencije za bezbednost saobraćaja. To je i preporuka Evropske komisije kada je reč o formiranju civlnog društva

  • 5

U pripremi su izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja. U skladu s evropskim normama, predlaže se izmeštanje vozačkih ispita iz policije u civilni sektor.

Prvi put od početka organizovane obuke za vozački ispit na našim prostorima - trebalo bi da policajca na ispitu zameni civilna osoba, instruktor ispitivač iz Agencije za bezbednost saobraćaja. To je i prepourka Evropske komisije kada je reč o formiranju civlnog društva.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Krste Lipovac smatra da na vozačkom ispitu ne može učestvovati onaj ko je obučavao i da vozački ispit ne nože biti na auto-školama.

- Na vozakom ispitu ne treba da bude policajac, već nezavisne insitucije što bi u ovom slučaju mogla da bude Agencija za bezbednost saobraćaja -  istakao je Lipovac.

Stručnjaci kažu da je do ovoga trebalo i ranije da dođe, ali i da je sada Agencija za bezbednost saobraćaja kadrovski i organizaciono ojačala i može da organizuje vozačke ispite. Nije samo reč o tome da se posle obuke položi ispit već da se promeni stav o vožnji u saobraćaju.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže da je njegova tendencija ali i tendencija Agencije da to preraste u vaspitanje, što je viši nivo od obrazovanja.

- To znači da kada nekoga puštamo u saobraćaj, mi ga učimo i kako treba da se ponaša, a ne samo da mu pokazno objasnimo šta treba da uradi bez da mu promenimo stav o tome da bude bezbedan - objašnjava Vujanić.

U Komitetu za bezbednost saobraćaja kažu da vozačkim ispitima nije mesto u policiji.

- Policija je u svakoj državi pa i kod nas organ koji je specijalizovan za primenu sile. Jednom takvom organu ne pripada segment obrazovanja i vaspitanja vozača - kaže direktor ovog Komiteta Damir Okanović.

- Međutim, moramo videti u kom roku mi možemo da to premestimo u neku civilnu struktruru -  nastavlja Okoanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Prema Okanovićevim rečima, bitno je da počne rad na tome.

Auto-škola takođe pozdravljaju tu novinu, ukoliko se unese u zakon. Oni traže veći broj ispitivača i bolju organizaciju polaganja, što bi svakako mogla da da agencija koja je jedina ovlašćena da licencira i ispitivače i predavače za vozački ispit.

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    14. novembar 2014 | 12:09

    Prilika za jos stotinak radnih mesta naravno u javnom sektoru. Odakle pare bre...

  • Sasa

    14. novembar 2014 | 13:13

    U Kanadi polaganje testova $18 voznja $80 samo ispitivac u kolima...casovi nisu obavezni

  • Max

    14. novembar 2014 | 12:39

    Ima onaj Alvir sto cepa 200/h

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA