Evo kako ćete uskoro moći da se lečite o trošku države i kod privatnog lekara!

Reforma primarne zdravstvene zaštite, koju će Ministarstvo zdravlja započeti do kraja 2015. godine, omogućiće pacijentima da biraju gde žele da se leče, smanjenje čekanja na pregled i postićiće se bolja iskorišćenost kapaciteta zdravstvenog sistema

  • 20

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je reforme u zdravstvu koje će omogućiti građanima da privatnog lekara opšte prakse, pedijatra i ginekologa izaberu o trošku zdravstvenog osiguranja.

Kako bi pacijenti bili u prilici da izaberu lekara i u privatnoj praksi potrebno je da se ispune određeni uslovi.

- Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Udruženjem privatnih lekara trenutno radi na mapiranju privatnih zdravstvenih ustanova i usluga koje oni pružaju. Posle toga, sledi proces akreditacije privatnih zdravstvenih ustanova - kažu za Telegraf iz Ministarstva zdravlja.

Uključivanje privatnih lekara planirano je za oblasti gde pacijenti trenutno čekaju, čime će se smanjiti dužina čekanja na pregled. Na ovaj način postićiće se bolja iskorišćenost kapaciteta zdravstvenog sistema, raspoloživog kadra i opreme. Reforme će takođe dovesti do ravnomernije opterećenosti izabranih lekara.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/stockimages Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/stockimages

- Broj pacijenata po izabranom lekaru određen je zakonskim propisima: 1600 stanovnika na jednog lekara opšte medicine, 850 dece predškolskog uzrasta na jednog pedijatra, odnosno 1500 dece školskog uzrasta na jednog pedijatra, 6500 žena na jednog ginekologa i drugo. Cilj je da se slobodnim izborom lekara stvori mogućnost za realnu konkurenciju, ko više i kvalitetnije radi, imaće više pacijenata i veću zaradu – poručuju iz Ministarstva.

Reformom će se utvrditi vrednost usluga u osnovnom paketu zdravstvenih usluga, koje pokriva zdravstveno osiguranje i koji će biti istovetan za sve lekare primarne zdravstvene zaštite.

Doktor Predrag Stojičić iz Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatne prakse Srbije, kaže za Telegraf da je trenutni cilj lekara privatne prakse procena kapaciteta, kako bi se reforme najbolje sprovele.

- Mapiranje je počelo jer bez toga ne može da se ide dalje. Postoji dijalog između države i privatnog sektora. Ovo neće biti brz proces, uključivanje privatnog sektora će trajati, ne može da se desi preko noći – kaže Stojičić.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/stockimages Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/stockimages

Stojičić dalje navodi da je registrovano 3.972 lekara u privatnoj praksi, ali da treba uzeti u obzir da u većini ordinacija rade i medicinske sestre i adminitrativni radnici, pa se realan broj zaposlenih u privatnom lekarskom sektoru procenjuje na oko 10.000.

On dalje navodi da je odlučeno da prvo u reformu uđu lekari opšte prakse, pedijatri i ginekolozi jer oni čine primarnu zdravstvenu zaštitu, dok će sekundarna i tercijalna zdravstvena zaštita biti uljučene kasnije.

- Finansiranje će ići iz RFZO-a što je najbolje za pacijente, a to je suština. Način finasiranja mora da se odredi, postoje mnogi načini i tokom dijaloga obe strane moraju da se slože. Mi ćemo odgovoriti na inicijative ministarstva i RFZO-a. Šta država bude predložila mi ćemo uzeti u obzir i odgovoriti – poručuje Stojičić.

(J. Radivojević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko 100%

    16. februar 2015 | 08:58

    KUD GOD PODJI ,PARE PONESI !

  • Nislija

    16. februar 2015 | 08:47

    Podrzavam ideju privatne prakse ali jedna stvar mora da se uradi.Da se promeni stavka u zakonu gde se dozvoljava lekarima iz drzavnog sektora da rade i u privatnom sektoru.Ili jedno ili drugo.Time ce se povecati br zaposljenih u zdravstvu i veci porez za zemlju

  • ????

    16. februar 2015 | 08:46

    Sve je to lepo na papiru,ali nema sanse da zazivi. Naime pregled specijaliste iz mog KBC se fakturisr fondu po ceni od oko 200dinara,to su cene koje je odredio fond,i ta ista cena mora biti i za privatnike,a oni za 200 din nece hteti ni vrata da vam otvore.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA