VUČIĆ: Srbija ima dovoljno struje i gasa za zimu

Premijer tvrdi da posle njegovog razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom Srbiji gas stiže onoliko koliko nam je potrebno

  • 1

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas rudarski basen Kolubara i na kopu Tamnava zapadno polje, koje je poplavljeno u maju, izjavio da će Srbija imati dovoljno i struje i gasa tokom zimskog perioda.

Deo proizvodnje na kopu Tamnava počeće već u decembru, a puna proizvodnja krajem januara ili početkom februara, najavio je premijer i rekao da očekuje da će se do 5. decembra doći do etaža na kojem će moći da se otkopova ugalj, te da će na taj način biti obnovljena isporuka za termoelektranu "Nikola Tesla".

Vučić je na kopu prisustvovao i pokretanju novog rotornog bagera koji je napravila domaća firma Kolubara metal na čemu, kako je rekao, svi možemo da budemo ponosni.

Projekat kupovine nove opreme za EPS i RB Kolubara se finansira iz sopstvenih sredstava kompanije, a ukupna vrednost investicije iznosi 17,9 miliona evra.

Premijer Vučić je izjavio i da će se pokazati da je on bio u pravu kada je govorio da će Srbija već 2016. biti zemlja sa najdinamičnijim privrednim rastom u ovom delu Evrope.

To će se, kazao je premijer, ostvariti kada pokrenemo Železaru, MSK u Zrenjaninu, Azotaru i Petrohemiju, firme koje su sada u minusu, kada pokrenemo proizvodnju uglja i povećamo proizvodnju struje i kada krajem 2015. ili, kako očekuje, 2016, počnemo da proizvodimo jedan od najboljih kamiona u Evropi u pribojskom FAP-u.

On je izjavio da Srbija ima svoju vladu i da donosi svoje odluke u skladu sa svojim interesima.

- Mi smo na evropskom putu, još nismo otvorili poglavlje 31 ali se politika Srbije ne menja preko noć - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara o izjavi evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana da Srbija treba da uskladi svoju politiku sa politikom EU prema Rusiji.

Kako je kazao, sada će da otvori samo jedno, a to je "kada neko izgubi 1,5 milijardu evra zbog nemogućnosti izvoza voća i povrća u Rusiju njemu EU nadoknadi 1,1 milijardu" i zapitao "ko će to nama nadoknaditi".

Premijer je izjavio i da poskupljenja struje neće biti tokom zime, svakako ne do proleća ili leta naredne godine.

Što se tiče gasa, premijer je rekao da građani nemaju šta da brinu ni po pitanju struje ni po pitanju gasa, te da posle njegovog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom Srbiji, kako je rekao, gas stiže onoliko koliko nam je potrebno.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA