NAPAD NA PUTINA: Predsednik Rusije rešio da napusti samit G20, pa se predomislio!

Iako pod velikim pritiskom, Putin se uz osmeh, rukovao s domaćinom, australijskim premijerom Tonijem Abotom, koji je prethodno zapretio da će se "sukobiti" s ruskim predsednikom oko obaranja malezijskog aviona iznad Ukrajine

  • 10

Ruski predsednik Vladimir Putin namerava da preskoči radni deo samita lidera Grupe 20 (G20) u nedelju i pomeri svoj odlazak, rekao je jedan ruski zvaničnik, nakon što se našao pod pritiskom zapadnih lidera oko krize u Ukrajini, preneo je Rojters. Ipak, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov demantovao je ovu vest.

- To je potpuna besmislica. Pregovarači stalno pokreću to pitanje. To je uobičajna, rutinska situacija - rekao je Peskov, a preneo TAS S.

Zapadni lideri koji prisustvuju samitu G20 oštro su napali ruskog predsednika zbog krize u Ukrajini, zapretivši novim sankcijama Rusiji, ukoliko ne povuče vojnike i oružje iz susedne države.

Američki predsednik Barak Obama je rekao da agresija Rusije protiv Ukrajine predstavlja pretnju svetu, dok je Evropski savet zatražio od Moskve da izvrši pritisak na proruske snage da prihvate primirje na istoku Ukrajine.

Obama je kazao da su SAD na prvoj liniji kada je u pitanju "suprotstavljanje ruskoj agresiji protiv Ukrajine, koja je pretnja svetu, što smo videli u jezivom obaranju (malezijskog aviona) MH-17" iznad istoka Ukrajine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da Evropska unija razmatra dodatne finansijske sankcije protiv pojedinaca iz Rusije zbog krize u Ukrajini.

- Sadašnja situacija je nezadovoljavajuća. U ovom trenutku, na dnevnom redu je stavljanje još osoba na listu (sankcija) - rekla je Merkelova novinarima na samitu.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, koji takođe prisustvuje samitu G20, rekao je da će se ministri spoljnih poslova EU sastati u ponedeljak kako bi procenili situaciju u Ukrajini i da li su dalji koraci, uključujući dodatne sankcije Rusiji, neophodni.

Izolacija Putina na samitu G20 je bila očigledna, navela je britanska agencija, koji se našao na spoljnom rubu zvanične fotografije lidera G20.

Iako pod velikim pritiskom, Putin se uz osmeh, rukovao sa domaćinom australijskim premijerom Tonijem Abotom, koji je prethodno zapretio da će se "sukobiti" sa ruskim predsednikom oko obaranja malezijskog aviona iznad istoka Ukrajine u julu, kada je poginulo 28 Australijanaca.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je ukrajinska kriza bila jedina tema razgovora Putina i britanskog premijera Dejvida Kamerona, ali da su oba državnika pokazali ineteresovanje na "okočanju konfrontacija" i obnovi odnosa.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    15. novembar 2014 | 16:36

    Drzi se Putine Srpski sine!! Srbi su uz tebe!!!

  • Gekke Joopie

    15. novembar 2014 | 19:57

    Putine sta radis tamo sa tom fasistickom bagrom? Tebi je mesto medju pravim i postenim ljudima, a ne sa tim svetskim lesinarima i kriminalcima!

  • Rodoljub

    15. novembar 2014 | 18:33

    Ponasanje Abota moze se nazvati nevaspitanim, od diplomatskog nema ni "D". Sve sto su dogovorili u vezi sa napadom na Putina (SAD-Engleska-Australija) mogu da okace macku o rep.To je odraz njihovog bezobrazluka i nemoci. Putin je za njih, pre svega, ozbiljan drzavnik i gospodin. Nisu mu do kolena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA