Patrijarh Kiril uručio orden Nenadu Popoviću

Orden Prepodobnog Serafima Sarovskog dodeljuje se za poseban doprinos oživljavanju manastira, crkava, hramova, kao i za crkveno-društveni aktivizam

  • 39

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril uručio je večeras predsedniku Fondacije "Ruski nekropolj" Nenadu Popoviću orden Prepodobnog Serafima Sarovskog.

Popoviću je znamenje uručeno zbog posebnih zasluga u obnovi istorijsko-memorijalnog kompleksa "Ruski nekropolj" u Beogradu gde je sahranjeno više od 3.000 ljudi, većinom ruskih emigranata i vojnika koji su došli u Srbiju.

Ovaj orden dodeljuje se za poseban doprinos oživljavanju manastira, crkava, hramova, kao i za crkveno-društveni aktivizam predstavlja podstrek i obavezu da i ubuduće radi na produbljivanju veza između Srbije i Rusije.

- Ova nagrada znači podstrek i, još važnije, obavezu da radim na produbljivanju kako duhovnih tako i kulturnih, prosvetnih i obrazovnih veza.  Veze koje postoje između Srba i Rusa najlepše su veze koje postoje između dva naroda u Evropi  - rekao je Popović, dodajući da je Rusija, gledano kroz vekove, bila uz Srbiju kad god joj je bilo teško.

Spomenik "Ruski nekropolj" nedavno je u potpunosti obnovljen. Nosilac projekta rekonstrukcije, koji je trajao nekoliko godina i koštao više od 2 miliona evra, bila je Fondacija ”Ruski nekropolj” iz Beograda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mila

    16. novembar 2014 | 00:46

    Dve duše, jedan narod.

  • 3атон

    16. novembar 2014 | 16:50

    Русија и Србија. Две земље које ће увек бити повезане и које ће увек једна другу волети. Поносан сам што сам Србин и поносан сам што имам Русију.

  • fofana

    16. novembar 2014 | 16:39

    I ne samo prijateljski odnos, već ovakav verski, duhovni, to je važnije. Kada imaš saradnju na tom nivou, onda imaš dobar odnos sa nekom državom. Počastvovani smo dolaskom patrijarha.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA