• 4

PROVERITE ŠTA BAKA I DEKA DRŽE NA TAVANU: Možete učiniti veliku stvar za Srbiju!

Biblioteka grada Beograda kao partner u projektu "Europeana Awareness" organizuje dane prikupljanja porodičnih uspomena iz Prvog svetskog rata pod nazivom "Mobilizacija sećanja". Svi koji poseduju fotografije, pisma, dnevnike, odlikovanja, filmove ili zvučne zapise, koje prati zanimljiva priča o onom kome su pripadali, pozvani su na dane prikupljanja uspomena od 1914.do 1918. godine u organizaciji Europeane

  • 4

Da li na tavanu ili ispod kreveta imate kutiju u kojoj čuvate dnevnike vašeg pradede iz perioda od 1914. do 1918. godine? Njegove medalje za vojničke zasluge? Fotografiju iza koje stoji još neispričana priča?

Ako imate ovakve ili slične predmete, vaše uspomene mogu da postanu globalno dostupne kao deo jedinstvenog evropskog projekta kojim se obeležava stogodišnjica početka Prvog svetskog rata.

Foto: velikirat.nb.rs

Foto: velikirat.nb.rs

Biblioteka grada Beograda kao partner u projektu "Europeana Awareness" organizuje dane prikupljanja porodičnih uspomena iz Prvog svetskog rata pod nazivom "Mobilizacija sećanja". Dani prikupljanja održaće se i u Čačku i Novom Sadu u organizaciji gradskih biblioteka.

Ove dragocene priče će zatim biti objavljene na sajtu Europeana 1914-1918.eu, najvažnijem onlajn izvoru originalnih materijala iz perioda Prvog svetskog rata, čijoj su izgradnji doprinele institucije i porodice iz svih delova Evrope i sveta. Potrebna nam je i vaša pomoć!

Foto: velikirat.nb.rs

Foto: velikirat.nb.rs

Pozivamo sve građane Srbije da donesu fotografije, pisma, dnevnike, odlikovanja, filmove ili zvučne zapise, koje prati zanimljiva priča o onom kome su pripadali, na dane prikupljanja uspomena od 1914.do 1918. godine u organizaciji Europeane.

Dani prikupljanja uspomena pod nazivom "Mobilizacija sećanja" će biti održani u tri grada u Srbiji u decembru 2014. godine.

Foto: velikirat.nb.rs

Foto: velikirat.nb.rs

Beograd, 5 – 6. decembar, Biblioteka grada Beograda, Knez Mihailova 56, Čačak, 12 – 13. decembar,Gradska biblioteka grada Čačka
Gospodar Jovanova 6 i Novi Sad, 22 – 23. decembar, Gradska biblioteka grada Novog Sada, Dunavska 1.

Danima prikupljanja uspomena će prisustvovati istoričari koji će biti spremni da razgovaraju o značaju donetih predmeta, dok će ih stručnjaci profesionalno digitalizovati i postaviti na sajt Europeana 1914-1918. Svi predmeti će odmah po obradi istog dana biti vraćeni vlasnicima.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima