Gabrijel: Isporuka gasa iz više zemalja u interesu EU!

- Evropa ima veliki interes da diversifikuje situaciju sa gasom. Plan je da se isporuka gasa odvija preko Azerbejdžana, a ne preko Rusije - rekao je vicekancelar Nemačke na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerom Srbije

  • 0

Vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel izjavio je danas da je izgradnja gasovoda "Južni tok" važan projekat za Evropu, ali i da je diversifikacija isporuke gasa u interesu Evropske unije.

- Evropa ima veliki interes da diversifikuje situaciju sa gasom. Plan je da se isporuka gasa odvija preko Azerbejdžana, a ne preko Rusije - rekao je Gabrijel na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Gabrijel je primetio da postoji konflikt u vezi sa usklađivanjem investicionih planova za projekat "Južni tok" sa formalnim delom evropskih fondova.

On je rekao da je interes EU diversifikovan lanac isporuke gasa.

Prema njegovim rečima, Evropska komisija nastoji da prevaziđe postojeće teškoće kada je reč o isporuci gasa "i da je smisleno da se taj plan realizuje".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u potpunosti saglasan sa Gabrijelom i da "ništa nema da doda".

- Inače taj ugovor je dobar za Srbiju, ali Srbija svakako ne može da bude prva zemlja koja će da krene u radove. Imate Bugarsku pre Srbije - podsetio je Vučić.

Azerbejdžan je, naime, od prošle godine figurira kao konkurencija Rusiji u pogledu mogućnosti isporučivanja gasa i gradnje gasovoda koji je kolokvijalno nazvan gasni Južni koridor.

Odluka o izboru Južnog koridora je, kako su preneli mediji, saopštena krajem juna prošle godine i ona bi trebalo da zameni gasovod Nabuko koji je duži za oko 400 kilometara, rečeno je svojevremeno na tribini uglednih energetičara održanoj u vašingtonskom Vilson centru.

Odabrana ruta za gasovod je predviđena da krene iz Azerbejdžana preko Turske, Grcke i Albanije, a završila bi na jugu Italije (ukupno oko 900 kilometara), dok bi Nabuko bio duži za oko 400 kilometara i završavao se u Austriji.

Uvodenje Azerbejdžana, uz čiju obalu Kaspijskog mora je najveće nalazište gasa, Šah Deniz, na evropsko tržište energije, jeste „geopoliticka odluka", receno je tada uz isticanje da je ta odluka važna i zbog činjenice da udeo gasa u globalnom energetskom koktelu raste, dok istovremeno značaj nafte opada.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA