Janković uveren da će dobiti većinu u skupštini

Janković kaže da je odlučio da traži podršku parlamenta za mesto premijera i u sredu očekuje pozitivan rezultat.

  • 0

Mandatar za sastav slovenačke vlade Zoran Janković izrazio je danas uverenje da će dobiti potrebnu većinu u slovenačkom parlamentu, uprkos odluci Građanske liste Gregora Viranta da ne učestvuje u budućoj koaliciji sa Jankovićevom Pozitivnom Slovenijom.

"Odlučio sam da tražim podršku parlamenta za mesto premijera i u sredu očekujem pozitivan rezultat", rekao je Janković posle sastanka njegove stranke.

Pobednik na vanrednim parlamentarnim izborima nagovestio je da je obezbedio potrebnu podršku poslanika koji nisu iz buduće potencijalne koalicije, ali je odbio da ih imenuje. Slovenačka agencija navodi da je za izbor Jankoviću potrebno da dobije apsolutnu većinu od 46 glasova, a da Pozitivna Slovenija, socijaldemokrate Boruta Pahora i Stranka penzionera imaju 44, od ukupno 90 mesta u skupštini.

Odustajanje Jankovića stvorio bi šanse bivšem premijeru Janezu Janši, predsedniku Slovenačke demokratske stranke, drugoplasirane na izborima.

Na levici kritikuju Viranta, koji će imati osam poslanika, da je Janšin "trojanski konj", pošto je odbacio saradnju sa Pozitivnom Slovenijom zbog navodnih programskih razlika.

(izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA