Srbija siromašna vodnim resursima, najčistije reke Drina i Lim

Svetski dan voda u Srbiji će biti obeležen naučnim skupovima posvećenim značaju vode za proizvodnju hrane ali i poboljšanju kvaliteta vode

  • 0

U Agenciji za zaštitu životne sredine kažu da se Srbija svrstava među siromašnija područja Evrope kada su u pitanju vodni resursi.

Povodom Svetskog dana voda na stručnom skupu u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" biće reči o aktivnostima i značaju implementacije Protokola Svetske zdravstvene organizacije i Evropske ekonomske komisije UN - "Voda i zdravlje", značaju dostupnosti i bezbednosti vode i hrane, ali i o uticaju hemijskih kontaminenata iz vode na bezbednost hrane i zdravlje ljudi.

Iz Instituta je saopšteno da su ovogodišnju temu obeležavanja "Voda i hrana - dostupnost i bezbednost" odabrali da bi skrenuli pažnju javnosti na vodu kao važan faktor u proizvodnji hrane. Količine podzemnih i površinskih voda u Srbiji za sada su dovoljne za potrebe u proizvodnji hrane, ali je neophodno da se ona racionalno koristi i primene sve preporučene mere za očuvanje i poboljšanje njihovog kvaliteta.

Šef Odseka za indikatore i izveštavanje u Agenciji za zaštitu životne sredine Nebojša Veljković kaže da se Srbija po vodnim resursima svrstava u siromašnija područja Evrope, a vodama su najsiromašniji naseljeni nizijski krajevi.

- Jedan od indikatora za vrednovanje bogatstva ili siromaštva u vodnim resursima zemlje je sopstvena raspoloživost površinskih voda. Za Srbiju taj indikator iznosi oko 1.500 metara kubnih po stanovniku godišnje i našu zemlju svrstava u vodom siromašnija područja Evrope - rekao je Veljković.

On je objasnio da najslabiji kvalitet vode u Srbiji ima merno mesto "Vrbas 2" na Velikom Bačkom kanalu (kanal Dunav-Tisa-Dunav) u klasi "veoma loš". Sa druge strane, najčistije reke u Srbiji su Lim i Drina.

Veljković dodaje da je u Srbiji trenutno u funkciji 21 gradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a da bi se ispunili strogi zakonski zahtevi, potrebno je izgraditi 215 prečišćivača.

- Ukupni procenjeni grubi troškovi ovih investicija za gradove u Srbiji prelaze jednu milijardu evra - ocenio je Veljković.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je rezolucijom iz 1992. godine 22. mart odredila kao datum obeležavanja Svetskog dana voda.

(M.S. / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA