SVE VIŠE STARAMAJKI: Žene sve češće rađaju i posle 45!

Da se Monika Beluči porodila sa 45, a Selin Dion ponovo trudna u 42. godini, više nije vest koja izaziva čuđenje. Šapčanka Slavica Gajić sa punih 45 rodila je Vanju koji je začet prirodnim putem. Iako roditeljstvo u kasnijim godinama ima i svoje rizike, odlučila se za treće dete

  • 12

Poslednjih godina primećen je značajan porast broja trudnoća i porođaja ostvarenih posle četrdesete, pa čak i posle pedesete godine. Granica rađanja se toliko pomerila da je u šabačkom porodilištu polovina žena koje su se porodile od početka godine starija od 30 godina.

Da se Monika Beluči porodila sa 45 a Selin Dion ponovo trudna u 42. godini, više nije vest koja izaziva čuđenje. Šapčanka Slavica Gajić sa punih 45 rodila je Vanju koji je začet prirodnim putem. Iako roditeljstvo u kasnijim godinama ima i svoje rizike, odlučila se za treće dete, prenosi "B92".

- Prvih dvoje dece su već odrasli. Jedno ima 19, a drugo 23 godine i imaju svoje devojke, momke, odnosno svoje živote. Mi smo odlučili da nama rodimo jednu "igračku", i to se isplatilo. Vanja je sada svima igračka, ne samo meni već i bratu i sestri - kaže Slavica Gajić.

Slavica je jedna od 20 žena starijih od 40 godina koje su se od početka 2014. porodile u šabačkom porodilištu. I pored toga što je mnogo onih koje se na roditeljstvo odlučuju čim postanu punoletne, statistika pokazuje da je ovde gotovo 50 odsto majki prešlo 30-tu godinu.

- Prema našim podacima, od oko 1.100 prođaja od početka ove godine, više od 500 su žene starije od 30 godina. To, naravno, nikada ranije nije bio slučaj – kaže Dragan Milošević, načelnik Službe ginekologije i akušerstva.

Da su nekada dvadesete kao dobre godine za rađanje prvog deteta zamenile tridesete, potvrđuju i babice sa decenijskim iskustvom na Odeljenju šabačkog porodilišta.

- Bilo je majki i preko 45 godina i one su mnogim ženama dala veru da kada postoji želja, onda postoji i način da se to ostvari - kaže Jasmina Maletić, babica.

Statističari potvrđuju da je pre četiri decenije procenat žena koje su "kasnije" rađale iznosio samo pet odsto, a sada u evropskim zemljama gotovo svaka četvrta trudnica bi se mogla nazvati starijom prvorotkom. Iako savremena nauka ne prihvata biološki sat, ne treba ga zaboraviti jer on, iako sporije, ipak kuca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ss

    19. novembar 2014 | 08:08

    Materinstvo je najlepsa stvar koju zena moze da dozivi, zato nikad nije kasno ako neko to zaista zeli!

  • ?

    3. avgust 2016 | 20:52

    Imam 47god. i jedva čekam da mi se posreći i da rodim dete,a volela bih i trojke da rodim.

  • Сашкица

    7. mart 2017 | 09:37

    Једно је сигурно.Нико себе није " завукао" у године зато што је хир родити касније.Много бола и покушаја, надања и тихих молитви стоји иза тих мајки које када погледате да су чуле ону дивну вијест " Да, трудни сте" преображавају се начисто у жене сличне вилама.Тај израз лица све говори.Дјеца, као и све друго, је буквално давање од Бога, и само Бог зна, када, како и да ли ће некоме дати дијете или не.Тако да честитам свим мајкама које се остваре у тој дивној, божанској улози без обзира на године.Мајка је мајка! Нека све мајке свијета буду најбоље и најздравије <3

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA