Kubanska vakcina ne može da se koristi u Srbiji?

U Institutu za onkologiju i radiologiju ne veruju da kubanska vakcina protiv raka pluća može biti deo prakse u Srbiji pre nego što bude verifikovana u EU

  • 0

Direktor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Davorin Radosavljević kaže da je u zemljama EU u toku postupak registracije kubanske vakcine protiv raka pluća i da ne veruje da taj lek može biti deo prakse u Srbiji pre nego što bude verifikovan u EU.

Radosavljević je rekao da se bez međunarodne verifikacije ne može govoriti o definitivnoj vrednosti ove vakcine za koju su stručnjaci, kao i laička javnost, većinom čuli iz medija.

- Reč je o dugotrajnom istraživanje na Kubi koje, međutim, nije međunarodno verifikovano i oprez mora da postoji u prihvatanju svake novine - ocenio je Radosavljević.

On je rekao da je "moguće da svako želi da se leči i ako ti uvoznici dobiju dozvolu za uvoz, odgovornost je na pacijentima i lekaru koji to propisuje, iako je, kada je reč o vakcini, verovatno rizik nešto manji nego kod klasičnih hemoterapijiskih lekova".

Govoreći o rezultatima te vakcine, on je objasnio da je reč "o nešto poboljšanom petogodišnjom preživljavanju kod pacijenata koji su osim hemoterapije dobijali i tu vakcinu".

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA