Nobelovci na 8. Festivalu nauke!

Najveće naučne zvezde Festivala nauke ove godine su dobitnici Ig Nobelove nagrade, sve popularnijeg otkačenog naučnog prizanja koje se, kao pandan Nobelovim nagradama, dodeljuje za neobična naučna istraživanja i dostignuća

  • 0

Na 8. Festivalu nauke, koji se ove godine održava od 4. do 7. decembra u Beogradu, stižu naučnici iz cele Evrope kako bi, u skladu sa sloganom festivala, dokazali da je sve zaista moguće. Istraživači iz Francuske, Nemačke, Mađarske, Portugala, Švedske i susedne Slovenije biće prave zvezde „naučne četvrti“ koju, ove godine, čine: bivša RK Kluz (Zepter Expo centar), Studentski kulturni centar i Galerija Narodne banke Srbije.

 

Francuska je ove godine zemlja - partner Festivala nauke, pa će stoga brojnim programima na svim festivalskim lokacijama provejavati francuska naučna misao i šarm zabavnih naučnika. Njihove boje na Festivalu nauke ove godine braniće francuska trupa „Les Atomes Crochus“, čiji su članovi publiku osvojili prošle godine svojim „uradi sam“ radionicama. Posebnu celinu ove godine činiće Francuski naučni kafe koji će specijalno za festival biti otvoren u Studentskom kulturnom centru, gde će se odvijati brojni intervjui, sastanci na brzaka, radionice za naučne komunikatore.

 

 

Najveće naučne zvezde Festivala nauke ove godine su dobitnici Ig Nobelove nagrade, sve popularnijeg otkačenog naučnog prizanja koje se, kao pandan Nobelovim nagradama, dodeljuje za neobična naučna istraživanja i dostignuća. Ekskluzivno za ovogodišnji Festival nauke, sa Univerziteta Duizburg-Esen iz Nemačke u Beograd dolaze priznati zoolozi Sabin Begal i Erih Paskal Malkemper. Oni će posetiocima Naučno-fantastične bine u Studentskom kulturnom centru predstaviti svoje nagrađeno otkriće koje je uzdrmalo način na koji posmatramo svet čovekovih najboljih prijatelja.

 

Ovogodišnji festival pokreće i „Svemoguću zonu“ po uzoru na svetske Maker Fair-ove, namenjenu svim kreativcima, naučnicima i stvaraocima koji svoje ideje neumorno pretaču u stvarne proizvode, a zvezde ovogodišnje „Svemoguće zone“ biće tim Poligon Maker Lab-a iz Slovenije. Prateći najnovije naučne trendove, oni uz pomoć 3D štampača u svojoj laboratoriji dolaze do najrazličitijih proizvoda, brišući granicu između stvarnosti i naučne-fantastike. U okviru „Svemoguće zone“ oni će sa zainteresovanim posetiocima razmenjivati savete o tome kako novu tehnologiju 3D štampanja primeniti kod kuće.

 

 

Nakon što su prošle godine oduševili publiku festivala, unapred rasprodavši sve nastupe, naučnici sa švedskog Lund Univerziteta vraćaju se na Festival nauke kako bi nam predstavili svoj „Šou sa velikim VAU“ u novom izdanju. I ovoga puta na sceni SKC-a njima će se pridružiti brojne zastrašujuće zabavne životinje, insekti i predstavnici biljnog sveta koji će zajedno razotkriti sve raznolikosti i neverovatne biološke činjenice iz sveta koji nas okružuje.

 

Na Festival nauke iz Mađarske dolazi Laslo Robert Zsilos, profesionalni štreber koji će zajedno sa posetiocima Festivala nauke rešavati svakidašnje i nesvakidašnje probleme na kreativan način, pokazujući kako je uz malu pomoć nauke sve zaista moguće! Njemu će se u SKC-u pridružiti i portugalski tim „Pluzze“, koji će posetioce zaintrigirati raznoraznim matematičkim zagonetkama i slagalicama.

 

 

Špansku naučnu reprezentaciju predstavljaće Elena Grasija Armada, specijalista za robotiku iz Centra za automatiku i robotiku, u okviru Visokog sveta za naučna istraživanja Španije. Ona će na predavanju u SKC-u publici približiti mogućnosti terapije neuromuskularnih bolesti u detinjstvu primenom bioničkih egzoskeleta. Španski istraživački centri i tehnološke kompanije, u saradnji sa inženjerima, naučnicima i doktorima, proizvode robotičke egzoskelete koji uz pomoć daljinskog upravljanja omogućuju pasivno kretanje osobama sa trajnim invaliditetom.

 

Festivalske karte po, ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanje manifestacije, pored pomenutih prodajnih mesta tu su i lokacije dešavanja Festivala. Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u RK Kluz, Studentskom kulturnom centru i Galeriji Narodne banke Srbije. Povlašćena cena ulaznice za grupne đačke posete iznosi 380 dinara. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

 

 

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u regionu. Misija Festivala nauke jeste veći značaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode. Sedmi Festival nauke, za četiri dana, posetilo je 27.000 ljudi, od kojih 15.000 osnovaca i srednjoškolaca iz više od 300 škola iz cele Srbije, kao i iz regiona.

 

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS koja se oslanja na naučno-tehničke aktivnosti, primenu novih tehnologija i inovacija u svim oblastima poslovanja u cilju ostvarivanja rasta i razvoja kompanije. Prijatelj manifestacije je MT:S, a sponzori i podrška Festivalu su: Erste banka, Bambi, Grafix, Francuski institut i Institut Servantes.

 

Vidimo se od 4. do 7. decembra!

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA